Bij Pascilina herleefde haar geloof
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

SAMEN MET MAF

 

Met een klein startkapitaal krijgt Pascilina het vertrouwen om op eigen benen te staan

Impact op de lange termijn, dat is waar ontwikkelingshulporganisatie Seed Effect en MAF naar streven. “Als we alleen maar voedsel uitdelen, komen deze mensen niet uit de cirkel van armoede”, concludeert Missy Williams, oprichtster van Seed Effect. MAF heeft een jarenlang partnerschap met deze christelijke organisatie, die onder de bevolking van Noord-Oeganda werkt.

Wat als je niets hebt
Een groot deel van deze bevolking is gevlucht voor de burgeroorlog in Zuid-Soedan en probeert in Oeganda een nieuw leven op te bouwen. Een moeilijke opgave als je niets meer hebt… Seed Effect speelt in op dit probleem met microkredieten die aansluiten op het gemeenschapsgevoel en Bijbels onderwijs. Zij helpen dorpsgemeenschappen een kredietsysteem op te zetten waarin de mensen samen sparen en samen investeren in hun eigen bedrijven, schoolgeld en andere benodigdheden.

Naast de zo nodige starthulp voor haar chapatizaak is Pascilina door Seed Effect in haar geloof gesterkt

Van platbrood naar een eigen bestaan
Seed Effect traint de gemeenschappen in een toekomstbestendige omgang met geld vanuit zakelijk en Bijbels perspectief. Belangrijk in deze missie is om te laten zien dat het God is die onder alle omstandigheden zorgt. Een groot deel van de deelnemers beschrijft een herleving van hun geloof of komt zelfs voor het eerst tot geloof. Een van hen is Pascilina. Naast de zo nodige starthulp voor haar chapatizaak is Pascilina door Seed Effect in haar geloof gesterkt en heeft zij geleerd altijd op de Heer te vertrouwen, net als Psalm 46:1 zegt: “God is ons een toevlucht en kracht.”

Van Moyo naar Yumbe en weer terug
De impact van Seed Effect is niet alleen terug te zien in cijfers, maar ook in de hoopvolle glimlach van de deelnemers. Met het kleine startkapitaal krijgen mensen de mogelijkheid en het vertrouwen om op eigen benen te staan. Dit startbudget wordt met een kleine rente terugbetaald, waardoor de betrokkenen op het einde vaak 30 procent op hun inleg terugverdienen. Een vooruitgang waarvoor MAF graag in de bres springt door teamleden en materiaal te brengen naar de vier afgelegen locaties in het noorden van het land: Moyo, Yumbe, Arua en Adjumani. Om deze plaatsen te bereiken, is MAF de eerste keuze voor Missy en haar collega's: “Ik heb de route weleens met de auto afgelegd… maar wat duurt dat lang. Minstens twaalf uur. Wanneer onze medewerkers veilig en snel op een van de locatie moeten komen, vliegen ze met MAF."

"Of we nou vragen om meer gewicht mee te nemen of om een reis te verzetten, we mogen zeker weten dat MAF komt opdagen"

Gebed dat vrucht draagt
Missy: “We vinden het geweldig dat elke reis begint met gebed, dat is zo'n enorme zegen. Immers, we weten dat alles wat we doen door de voorzienigheid van de Heer gebeurt. We zijn dankbaar dat we op MAF kunnen bouwen. Of we nou vragen om meer gewicht mee te nemen of om een reis te verzetten, we mogen zeker weten dat MAF komt opdagen. We hebben er altijd vertrouwen in dat we met MAF de hulp krijgen die we nodig hebben.”

Over de hele wereld zijn steden en dorpen afhankelijk van MAF-voertuigen. Draag jij bij om gemeenschappen te laten bloeien?