corona christendom
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 november 2021 door Redactie

Steeds meer inwoners van de Biblebelt laten zich vaccineren

Relatief veel inwoners van de Biblebelt hebben zich in de afgelopen weken laten inenten tegen het coronavirus. De opkomst bij de vaccinaties stijgt in sommige delen van dat gebied sneller dan in de rest van het land, komt naar voren uit wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), meldt het ANP.

Het Overijsselse Staphorst is zo'n gemeente. Een tijdlang was dit de grootste brandhaard van het hele land. Staphorst heeft op Urk na de laagste vaccinatie-opkomst van Nederland, nog steeds, maar het verandert wel. Begin oktober had 53 procent van alle inwoners van 12 jaar en ouder minstens één prik gekregen. Dat is inmiddels gestegen naar 57 procent. In buurgemeente Zwartewaterland is nu 75 procent van de 12-plussers minstens één keer gevaccineerd, tegen 72 procent een maand geleden.

De opkomst in Urk is nog steeds de laagste van het hele land, maar steeg wel, van 28 procent begin oktober naar 30 procent nu. Ook in gemeenten als Renswoude, Alblasserdam, Tholen, Barneveld, Hardinxveld-Giessendam, Scherpenzeel, Altena, Sliedrecht, Rijssen-Holten, Veenendaal en Ede lieten meer mensen zich vaccineren.

Eenzijdige focus op Biblebelt
De afgelopen maanden lag in veel media de focus op de Biblebelt. Dat niet-westerse migranten oververtegenwoordigd zijn onder de patiënten die met corona in het ziekenhuis worden opgenomen, hoorde je echter nauwelijks. Dat is ook Paul Jansen, hoofdredacteur van De Telegraaf opgevallen. ‘In de media was evenwel vooral aandacht voor de Biblebelt. Hoe kan dat? Geven media liever af op autochtone christelijke antivaxxers, dan op die binnen bijvoorbeeld de allochtone moslimgemeenschap?’ 

De hoofdredacteur van de krant schrijft daarna dat de besmettingen op die kaart worden getoond op basis van percentage. Daardoor kleurden steden als Amsterdam en Rotterdam veel lichter dan Staphorst, terwijl ze in absolute aantallen veel meer besmettingen hadden. ‘Door percentage van de bevolking te meten bleven de besmettingen onder migranten aanvankelijk in data onder de radar en sprongen christenen er wel uit, terwijl in de feitelijke ziekenhuisbedden een andere werkelijkheid lag. Misleiding? Nee, maar daardoor vertekende wel het beeld.’ 

“Ik ben niet zo onder de indruk van berichtgeving over coronabesmettingen in de Biblebelt. We hebben het over een hele kleine groepering onder niet-gevaccineerden”, stelde dr. Wim Dekker eerder in de CIP Podcast. ‘50.000 Biblebelt-inwoners laten zich niet vaccineren. Totaal 1,8 miljoen Nederlanders niet. Ofwel: de Biblebelt draagt 2,77 % bij aan het geheel. Hoe kom je erbij om het probleem dan in de Biblebelt te zoeken???’, liet ondernemer Timon van Meerendonk vorige week weten via Twitter.

Staphorst
In het bijzonder stond het christelijke dorp Staphorst volop in de belangstelling. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames is vergeleken met de rest van Nederland hoog. Is Staphorst een coronabrandhaard en moeten er daarom vanwege de lage vaccinatiegraad andere maatregelen getroffen worden? Of ligt er een vergrootglas op het dorp en wordt men door de (social) media onterecht als kop van jut en zondebok gezien? Lees: Staphorst: gevaarlijke coronabrandhaard of gezochte zondebok?

Een goed ingevoerde bron liet donderdag weten dat het Outbreak Management Team (OMT) het kabinet adviseert om een korte lockdown in te voeren om de spreiding van het coronavirus tegen te gaan. De NOS meldde eerder dat het OMT een lockdown van zo'n twee weken aanraadt. Bioscopen en theaters zouden in deze periode dicht moeten.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
`Gisteren werd er al bekend dat vooral zestigers met het AstraZeneca-vaccin WEINIG antistoffen aanmaken. Een boosterprik kan dan helpen om het lichaam NOG BETER te beschermen. ` bron: Marie Claire.PRAKTIJK van afgelopen jaar

Doel vaccin is: aanmaak antistoffen!

------ werkt DUS NIET in de praktijk bij de MEEST RISICOVOLLE doelgroep!(claim) Boosterprik (mRNA!) helpt: lichaam NOG BETER te beschermen??

------ werkt ----- nog beter --- om GEEN ANTISTOFFEN aan te maken bij de MEEST RISICOVOLLE DOELGROEP????
N
Ik ben al meer dan 20 jaar bloed-en plasmadonor. Heb Corona gekregen in maart 2019, was goed ziek, herstelde en deed mee aan het immuniteitsonderzoek van Sanquin. Bleek met bloedtesten immuun te zijn en dat ook nog eenslevenslang.

Heb ik een QR code of herstelbewijs? Nee!

Waarom: Sanquin werkt niet mee. Waarom? Hugo..
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (2)