Palestijnse christenen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 november 2021 door Patrick Goede

Onderzoek Birmingham: Christenen in Israël lopen groot gevaar

Gemeenschappen van christelijke minderheden in Israël lopen groot gevaar. Dat blijkt uit een onderzoek van Birmingham University. Ze zijn kwetsbaar voor oproer in de regio en lopen steeds meer risico om in aanraking te komen met fysiek geweld. Christenen in het land melden dat ze "anders behandeld worden op basis van hun geloof en zich bedreigd voelen door fysiek geweld". Er is een "groeiende afkeer in hun richting onder Palestijnse moslims", dat laat het Britse Christian Today optekenen.

De christelijke minderheden maken zich zorgen over het oneerlijke visumsysteem en een gebrek aan mogelijkheden om geestelijken aan te kunnen stellen in hun kerkelijke gemeenten. Volgens de onderzoekers vindt het toenemend risico op vervolging plaats "ondanks de grote bijdrage die christenen leveren aan de samenleving" in Israël, Jordanië en de Palestijnse gebieden. 

Het onderzoeksrapport over 'christen zijn in het Heilige Land' doet verder aanbevelingen voor een nieuw onderwijsprogramma waarmee begrip en betrokkenheid voor christelijke gemeenschappen in Israël, de VS en Groot-Brittannië, verder kan groeien. Ook zou de Israëlische regering volgens de onderzoekers met rapporten moeten komen over hoe de christelijke gemeenschappen functioneren.

Professor Francis Davis van Birmingham University zegt daarover: "Christenen in Israël zijn diplomatiek en globaal gezien van belang. Zij bevinden zich in het hart van de regio en hun rol in de samenleving, economie en op sociaal gebied wordt enorm onderschat."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen