Texas inmate
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 november 2021 door Patrick Goede

Hooggerechtshof zet vraagtekens bij oprechtheid geloof Texaanse ter dood veroordeelde

De 37-jarige John Henry Ramirez wil tijdens de uitvoering van zijn doodvonnis bijgestaan worden door een geestelijke die hem de handen op kan leggen vanwege zijn christelijke geloof. Om die reden werd de datum voor de uitvoering van het doodvonnis uitgesteld door het Hooggerechtshof. Nu zijn er echter twijfels ontstaan over de oprechtheid van Ramirez geloof, dat meldt de Christian Post.

In 2004 stak Ramirez tijdens een overval de 46-jarige eigenaar van een drogisterij in Texas dood. Hij werd op dat moment bijgestaan door twee vrouwen en zou al drie dagen onder invloed zijn van drugs. De overval leverde hem uiteindelijk slechts 1 dollar en 25 cent op. Hij vluchtte naar Mexico waar hij drie en een half jaar later pas opgepakt werd. Hij kreeg de doodstraf.

Volgens zijn advocaat Seth Kretzer is Ramirez sindsdien christen. Hij heeft in voorganger Dana Moore van de Second Bapist Church zelfs een geestelijke mentor gevonden. Het neemt de twijfels bij rechter Clarence Thomas over de oprechtheid van het geloof van Ramirez echter nog niet voldoende weg. "Mijn vraag is, kan iemand die steeds op het laatste moment aanklachten indient tegen de uitvoering van zijn executie gezien worden als iemand die het systeem probeert te bespelen, of iemand die oprecht gelooft?"

De advocaat ontkent dit: "Ik speel geen spelletjes, er zit geen uitsteltactiek achter dit verzoek." Hij legde verder uit dat in 572 voorgaande executiezaken een geestelijk was toegelaten tot de executiekamer om de ter dood veroordeelden de handen op te leggen tijdens het indienen van de dodelijke injectie. In 2019 werd een geestelijke in de executiekamer plotseling niet meer toegestaan.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen