15 dingen waar christenen op social media mee moeten stoppen

Dagelijks leven27 januari 2022 Tim Arndt
Social media haat

Christenen die elkaar zwart maken vanwege meningsverschillen ontsieren platforms van christelijke media. Door het zaaien van verdeeldheid geven ze niet het goede voorbeeld in hoe we als christenen in liefde met elkaar om zouden moeten gaan. Ook in Amerika speelt dit probleem. Tim Arndt van Relevant Magazine schreef er onderstaande blog over.

Wat je zegt en doet op social media doet er wel degelijk toe. Veel christenen bekleden zich met vriendelijkheid en genade in de kerk, maar veranderen in kwaadaardige beesten wanneer ze de arena van de sociale media betreden.

Christenen zijn geroepen om ambassadeurs te zijn van Christus: "Wij zijn boodschappers van Christus. God doet door ons een beroep op u" (2 Korinthe 5:20).

Maar om de één of andere reden lijkt Christus volledig uit ons geheugen gewist te zijn als we ons op Instagram, Facebook of Twitter begeven. Hier volgen een aantal tips om Christus beter na te volgen online, aan de hand van een aantal valkuilen die christenen op social media tegenkomen: imago, houding, onderscheidingsvermogen, afleiding en narigheid. 

Houding

1. Wees niet zo negatief
Eerst een feit: Er is veel meer slecht nieuws dan goed nieuws te vinden op sociale media.

Veel christenen bekleden zich met vriendelijkheid en genade in de kerk, maar veranderen in kwaadaardige beesten wanneer ze de arena van de sociale media betreden.

Christenen kunnen gemakkelijk meegaan in het klagen over de groeiende immoraliteit en het gebrek aan waarheid om ons heen. Maar we moeten oppassen om niet constant in een negatieve staat te verkeren. Wanneer christenen vooral bekend staan om waar ze tegen zijn dan waar ze voor zijn, verliezen we allemaal. Wees er zeker van dat je op je social media-accounts dingen deelt die waar, mooi en goed zijn.

Fillippenzen 4:8 roept gelovigen op om zo te denken: "Tot slot, broeders en zusters, alles wat waar is, wat nobel is, wat recht is, wat puur is, wat prachtig is, wat te bewonderen valt - als iets excellent of prijzenswaardig is - denk dan aan deze dingen."

Verheug je in goedheid. Deel schoonheid. Toon liefde.

2. Laat je niet meeslepen in elke golf van razernij
Elke dag is de wereld wel in de ban van iets. We bespreken nieuwe wetten, wijzen met vingers naar de nasleep van een tragedie en voelen de noodzaak om op elke presidentiële tweet te reageren. Ik ken veel christelijke studenten en theologen wier Twitterfeed louter bestaat uit commentaren op 'hot topics'.

Natuurlijk, sommige gevechten zijn het waard om voor te strijden, maar de meeste mensen geven na enkele maanden niets meer om deze uitspraken. Christenen doen er beter aan om hun Heiland te representeren met waardigheid en liefdadigheid dan te imploderen vanwege de krantenkoppen van die dag. 

Afleiding

3. Wees niet te partijdig
Politiek is belangrijk maar het is niet het allerbelangrijkste. Politiek kan een serieuze afleiding vormen voor het Evangelie en de grote opdracht die God ons geeft.

Christenen doen er beter aan om hun Heiland te representeren met waardigheid en liefdadigheid dan te imploderen vanwege de krantenkoppen van die dag. 

Ik heb door de jaren heen met veel ongelovigen gesproken die het christelijk geloof gelijkstelden aan de politieke ideeën van hun ouders. Deze gezinnen waren meer uitgesproken over hun politieke geloof dan over hun religieuze geloof, het is geen wonder dat hun kinderen dus dachten dat politieke overtuiging belangrijker is dan de waarheid van het Woord van God.

Wat is dat zonde! Laat mij je een vraag stellen. Als iemand door je sociale mediaberichten heen scrollt, wat zou hij dan denken? Dat je politieke opvattingen belangrijker voor je zijn dan je geloof? Daar zit natuurlijk een balans in, maar ik denk dat we gerust kunnen zeggen dat christenen veel te veel gewicht geven aan politieke opvattingen. 

4. Gebruik geen gemene memes
Er hoeft geen twijfel over te bestaan dat memes een grote rol spelen in onze cultuur. Maar veel van deze plaatjes zijn dubbelzinnig of tonen dubieuze beelden, ze worden vaak voorzien van gemene grappen.

Net als dat je geen schuine moppen moet vertellen, moet je ook geen vieze plaatjes op het internet verspreiden. Like ze niet en deel ze niet.

Imago

Uiteindelijk willen nederige opscheppers alleen maar aandacht. "Kijk mij! Ik ben geweldig en ook nog eens super nederig!".

5. Verhoog je zelf niet
Jezelf verheerlijken is de oudste zonde uit de Bijbel. Adam en Eva vielen voor de leugens van de slang in hun verlangen om boven zichzelf uit te stijgen en als God te worden. Diezelfde slang slist vandaag de dag in onze oren. Vermijd social media als een platform om jezelf op te verheerlijken.

Jeremia 9:23-24a zegt: "Hoor naar het woord van de Heer: 'Laat een wijs man zich niet beroemen op zijn wijsheid, laat een machtig man zich niet beroemen op zijn macht, laat de rijke zich niet beroemen op zijn rijkdom, maar laat degene die zich ergens op wil beroemen zich beroemen op het kennen en begrijpen van Mij'."

De volgende vermaningen gaan specifiek over het verhogen van jezelf.

6. Schep niet op over je nederigheid
We begrijpen allemaal dat het arrogant is om op te scheppen toch? Dus wat doen we? We scheppen op over onze 'nederigheid'!

Hier een aantal voorbeelden: We verhullen onze opschepperij met zelfbeklag. "Zo verzuurd vanwege het dagelijks twee uur sporten voordat ik met mijn werk begin. Ik ben gewoon zo uit vorm!"

We gebruiken anderen om onszelf op te hemelen. "Het was zo bemoedigend om te dineren met Chris Tomlin gisteravond. Blij dat een goede vriend als hij een sterveling als ik niet vergeet."

Of we gebruiken simpelweg de hashtag humble of nederig. #blessedlife #thankful #humble #whatever

Als je goede dingen doet zoek dan niet de bevestiging van je Facebookvrienden. De bevestiging van je hemelse vader is alles wat je nodig hebt.

Uiteindelijk willen nederige opscheppers alleen maar aandacht. "Kijk mij! Ik ben geweldig en ook nog eens super nederig!". "Dankbaar voor mijn nieuwe auto!".

Het is prima om iets te vieren en mensen willen dat graag met je meevieren maar doe dat niet door op te scheppen over je nederigheid.

7. Schep niet op over je geestelijk leven
Ik ben een jong iemand in een kerkelijke bediening, en ik ken veel andere jonge mensen in de bediening.

Wat velen van ons gemeen hebben is dat we niet veel geld bezitten. Ik zie dikwijls jonge christenen dingen delen als: "Ons budget was erg krap de laatste tijd maar we zijn zo dankbaar voor ons dierbare gezin en het dak boven onze hoofd."

Dat is natuurlijk een prachtig sentiment maar waarom delen we dit op sociale media waar iedereen het kan zien? Je kunt er bijna net zo goed op zetten: "Kijk eens hoe geestelijk wij zijn omdat we dankbaar zijn ondanks het feit dat we niet rijk zijn!"

Online opscheppen lijkt verdraait veel op wat Jezus over hypocrieten zegt in Mattheüs 6:5: "Wanneer je bidt, moet je niet zo zijn als die hypocrieten. Ze vinden het geweldig om in de synagoge of op de hoek van de straat te staan bidden, zodat iedereen hen kan zien. Ik zeg het je eerlijk, zij hebben hun beloning al ontvangen."

Als je goede dingen doet zoek dan niet de bevestiging van je Facebookvrienden. De bevestiging van je hemelse vader is alles wat je nodig hebt.

Als ambassadeur van de waarheid is getrouw zijn waardevoller dan aantrekkelijk zijn.

8. Schep niet op over je vasten van social media
Ik vind het heel apart als mensen iets plaatsen over het feit dat ze tijdelijk stoppen met sociale media. Het schijnt een verplichting voor christenen te zijn om dit aan te kondigen: "Ik ben de laatste tijd te veel met sociale media bezig geweest, en ik ga daarom een tijdje stoppen om zo meer tijd met God door te kunnen brengen. Als je mij wil berichten dan kan dat via e-mail of een appje."

Ten eerste, het boeit niemand dat je via sociale media niet bereikbaar bent. Maar nog veel belangrijker, Jezus zegt heel specifiek dat je niet moet aankondigen dat je gaat vasten!

"Wanneer je vast, zalf dan je hoofd en was je gezicht, zodat je vasten niet door iedereen gezien wordt maar wel door je hemelse Vader die het verborgene aanschouwt. Hij zal je ervoor belonen." (Mattheüs 6:17-18)

Ik geloof er voor de volle honderd procent in dat het belangrijk is om te vasten van sociale media, maar het simpele feit blijft dat je daar de wereld niet over hoeft in te lichten. Dit leidt dikwijls tot opschepperij en het dwepen met je eigen goedheid.

9. Doe niet alsof je alles voor elkaar hebt
Toen mijn vrouw en ik elkaar net hadden leren kennen spraken we vaak af via Skype of Facetime. Destijds was ik echt een enorme sloddervos maar ik wilde niet dat zij de troep in mijn kamer zag dus duwde ik die aan de kant voor de livestream. Die neiging hebben veel christenen op sociale media ook.

Wees waakzaam want de voorganger die je verdedigt zou best eens een wolf in schaapskleren kunnen zijn.

We delen foto's van een lachende familie. Maar we laten niemand zien dat we de kinderen hebben overgehaald om op de foto te gaan door ze ijsjes te voeren. We zien deze perfecte plaatjes overal en voelen de behoefte om dus ook maar dergelijke plaatjes online te zetten.

Maar het is allemaal ijdelheid. Durf eerlijk te zijn. Deel foto's van huilende kinderen. Lach om je eigen mislukte kookkunsten. Ook al is het niet perfect, het is wel het eerlijke verhaal. Als ambassadeur van de waarheid is getrouw zijn waardevoller dan aantrekkelijk zijn.

10. Vertrouw niet zomaar 'christelijke' bronnen
Het eerste gevaar komt van valse leraren. Ik heb heel veel christenen op de bres zien springen voor valse leraren en welvaartsevangelisten om ze zo te beschermen tegen ongelovigen. Alleen maar omdat zij zichzelf christen noemden. Wees waakzaam want de voorganger die je verdedigt zou best eens een wolf in schaapskleren kunnen zijn.

Aan de andere kant zijn er nomistische christenen uit conservatieve hoek die de immoraliteit van deze wereld benadrukken maar wetticisme preken zonder genade. Deze leraren zijn gevaarlijk omdat hun waarden overeenkomen met die van ons. Maar zij zijn als de Farizeeërs uit Jezus' tijd. Er zijn er genoeg van hen vandaag de dag die het evangelie niet begrepen hebben.

11. Deel niet zomaar 'christelijke' quotes
Er zijn veel inspirerende teksten die de Bijbel eigenlijk juist tegenspreken.

Ik ga het gewoon zeggen, christenen kunnen heel wreed, gemeen en naar zijn op social media. Voor de verstotenen, de prostituees en de tollenaar is Jezus genadig.

Er is bijvoorbeeld de veelgebruikte quote: "Ik kan niet geloven dat God wil dat ik mijzelf verloochen." Toch zegt de Bijbel het tegenovergestelde. "Toen zei Jezus tot zijn discipelen: "Als iemand mij wil navolgen, neem dan je kruis op, sterf aan jezelf en volg Mij" (Mattheüs 16:24). Check dus of de uitspraken die je deelt in overeenstemming zijn met de Bijbel.

12. Bezwijk niet onder 'christelijke' groepsdruk
Veel berichten eindigen met iets als, "Wanneer je van Jezus houdt, deel en like dit dan. Als dat niet zo is, doe dan niet." Dit is supermanipulatief en kinderachtig omdat dit laat zien dat je uit bent op het scoren van zoveel mogelijk likes.

13. Wees niet gemeen
Ik ga het gewoon zeggen, christenen kunnen heel wreed, gemeen en naar zijn op social media. Als je het evangelie leest zie je dat Christus ook fel kan uithalen richting sommige mensen. Maar Hij is alleen lastig voor de zelfrechtvaardigen. Voor de verstotenen, de prostituees en de tollenaar is Hij genadig.

Lees maar in Kolossenzen 4:5-6: "Wandel in wijsheid richting anderen, haal alles uit je tijd met hen. Laat je spreken altijd gracieus zijn, doorspekt met zout, zodat je weet hoe je iemand moet antwoorden."

14. Val mensen niet aan
Als iemand een bericht deelt, of een video waar je het niet mee eens bent, val die persoon dan niet aan. "Hoe kan een wijs iemand dit geloven?" "Alleen een dwaas gelooft deze onzin." Dit zijn dus voorbeelden van hoe het niet moet. Wanneer je het online niet eens bent met iemande, gelovig of ongelovig, probeer dan dit principe te hanteren: Val mensen niet aan maar weerleg argumenten.

Dit is een betere manier om het niet eens te zijn:

Soms realiseer je je achteraf dat je misschien wat intimiderend bent overgekomen. Heb dan de moed om sorry te zeggen.

Vraag allereerst om verheldering. Probeer te achterhalen waarom iemand gelooft wat hij of zij zegt. Deel daarna respectvol waarom je het er niet mee eens bent. Sommige mensen zullen naar doen, hoe beleefd je ook bent. Meestal is dat een teken dat je niet verder moet gaan met de discussie.

15. Wees niet te trots om je excuses aan te bieden
Een paar maanden geleden ontving ik een brief van een gelovige die toegaf uit de ban te zijn gesprongen bij een discussie op Facebook. Ik was met stomheid geslagen!

Soms laat je je meeslepen. Soms realiseer je je achteraf dat je misschien wat intimiderend bent overgekomen. Heb dan de moed om sorry te zeggen.

Bonusregel 1: Bedank mensen voor hun redelijkheid
Het lijkt er op dat een redelijk meningsverschil niet meer kan bestaan maar we moeten leren hoe we het op een redelijke manier oneens kunnen zijn met elkaar. Op sociale media hebben ik meningsverschillen gehad met allerlei mensen over allerlei verschillende onderwerpen. Van abortus tot racisme. Ik doe mijn best om dit in alle redelijkheid te doen en als de ander dat ook doet, dan bedank ik die ander daarvoor.

Als christenen moeten we niet vergeten dat we onze Heiland vertegenwoordigen. Onthoud van dat je een vertegenwoordiger bent van Christus.

Bonusregel 2: Wees een bemoediger
In een wereld waar mensen het continu oneens zijn en met elkaar in gevecht gaan over elk mogelijk onderwerp, kunnen we wel wat bemoediging gebruiken. Feliciteer mensen met hun mijlpalen. Laat hen weten dat je hun overdenkingen waardeert. En boven alles, laat de liefde zien die Jezus jou gegeven heeft.

Jij bent een online vertegenwoordiger van Christus
Sociale media heeft de wereld en de aard van communicatie veranderd. We zijn allemaal in staat om onze gedachten en meningen te verspreiden met een ongekend bereik. Maar als christenen moeten we niet vergeten dat we onze Heiland vertegenwoordigen.

Dus voordat je iets plaatst of deelt, vergeet niet dat je een vertegenwoordiger bent van Christus.

"Laat dus ook op die manier je licht schijnen voor anderen, zodat zij jouw goede daden zullen zien en God de Vader er voor zullen verheerlijken" (Mattheüs 5:16).

Bovenstaand artikel verscheen eerder op de site van Relevant Magazine.

Praatmee

Beluister onze podcast

#321 voorganger Teun van der Leer en predikant Peter Sinia in gesprek over de doop
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Yoran
Nieuws

Vader vermiste christelijke jongen (16) doet belangrijke oproep

Ondanks dat er met duizenden vrijwilligers werd gezocht, is de vermiste christelijke Yoran Krol (16) nog steeds niet gevonden. Zijn vader doet op sociale media daarom nogmaals een oproep en vraagt iedereen die zich in de regio op het water begeeft go

Insalvation en Michelle Lee
Video

InSalvation en Ann Michelle Lee brengen nieuwe single uit: 'Breek de hemelen open'

Het kan nog zo donker lijken in je eigen leven en om je heen; Gods licht kan het doorbreken. De nieuwe single van InSalvation (met gast Ann Michelle Lee) is een gebed om dat te laten gebeuren; een hartenkreet voor het hier en nu. De single is sinds 2

Nigeria gevangenis
Nieuws

Nigeriaans predikantsechtpaar verbleef ten onrechte drie jaar in gevangenis

Een rechtbank in de Nigeriaanse staat Kaduna heeft dominee Jonah Gangas en zijn vrouw Josephine vrijgesproken. Het echtpaar zat meer dan drie jaar gevangen. Ze werden beschuldigd van ontvoering en het bekeren van een jong moslimmeisje, een beschuldig

Ds. J. Koppelaar
Video

Ds. Koppelaar over ziekenzalving: "Het is niet iets magisch of engs"

"We zijn het kwijtgeraakt om met handoplegging te bidden. Dat kwam door de roomse kerk die daar een soort magische werking aan ging toeschrijven. Merkwaardig is trouwens dat we die zegening met handoplegging nog steeds kennen, maar dan alleen bij het

David de Vos
Nieuws

DoorBrekers cancelt Paasconferentie David de Vos: 'Zaait verdeeldheid in lichaam van Christus'

Hij is een gevierd man binnen de evangelische beweging. Maar zijn aankomende boek en verschillende interviews daarover, lijken evangelist en spreker David de Vos plotseling de kop van jut te maken binnen diezelfde beweging. Hij kreeg de afgelopen dag

Wycliffe
Nieuws

Wycliffe Bijbelvertalers ontwikkelt nieuwe methode waarbij Bijbels sneller vertaald moeten worden

Wycliffe Bijbelvertalers heeft een nieuwe methode ontwikkeld om Bijbels sneller te vertalen en daarmee Gods Woord aan meer mensen aan te kunnen bieden. Dat meldt The Christian Post. In samenwerking met lokale kerken en tolken werkt de organisatie mom

Oekraïners
Nieuws

Christenen helpen tienduizenden Oekraïners: "Ik wil dat ze weten wie Jezus is"

Toen Rusland twee jaar geleden Oekraïne binnenviel, trokken bijna een miljoen Oekraïners naar het kleine buurland Moldavië. Hoewel de meeste van deze vluchtelingen naar huis zijn teruggekeerd of zich in andere landen hebben gevestigd, verblijven er n

Ds. J. B. Alblas over Psalm 47
Video

Ds. Alblas over Psalm 47: een boodschap van hoop in tijden van ellende

‘Want de HEERE, de Allerhoogste, is ontzagwekkend, een groot Koning over de hele aarde.’ In zijn meditatie geeft ds. J. B. Alblas uitleg over Psalm 47 vers 1 tot 5: “Het thema van heel deze Psalm is het koningschap van God. Het gaat om Hem en om Zijn

Meerartikelen

Ds. R. W. Mulder
Nieuws

Ds. R. W. Mulder aanvaardt beroep hersteld hervormd Waarder

De hersteld hervormde gemeente in Waarder verwelkomt binnenkort een nieuwe predikant. Ds. R. W. Mulder (foto) uit Montfoort heeft het beroep aanvaard. Waarder was sinds vorig jaar vacant vanwege het emeritaat van ds. L. W. C. Ruijgrok. Mulder bedankt

Rik Op den Brouw
Column

Een les van Jezus: je hoeft niet het maximale uit het leven te halen

Voor sommigen is het leven het plaatsen van vinkjes op een ‘bucketlist’. Wat moet je gedaan hebben en wat moet je gezien hebben. Hoe spectaculairder en hoe verder, hoe beter. Altijd op zoek naar iets nieuws. Anderen doen alles om rijker en belangrijk

Albert van der Heide
Column

Een vergeten boodschap: God spreekt door gevoel

‘Je bent niet tot gevoel gekomen, maar tot geloof.’ Deze uitspraak heb ik regelmatig gehoord in mijn omgeving, terwijl ik opgroeide in de dingen van God en Zijn Heilige Geest. Het is een waar woord en alle aanneming waardig. Want het klopt; geloof is

ds. K.H. (Karel) Bogerd
Nieuws

Preektocht door de Dokkumer Wouden

In de Dokkumer Wouden gaat op woensdag 10 april een derde ‘preektocht’ van start. De ‘preektocht’ begint om 9.30 uur in de Grote of St. Martinuskerk (Markt 2) te Dokkum. De eerste preektocht (40 deelnemers) werd op 23 maart 2022 gehouden in de Friese

Wilkin van de Kamp
Boekfragment

We willen zelf de regie houden over ons leven (maar Jezus leert iets anders)

In de Bijbel vind je honderden voorspellingen over de geboorte, het leven en sterven van Jezus, die stuk voor stuk zijn uitgekomen. De gebeurtenissen rond de laatste achttien uur van Jezus’ leven zijn eeuwen tevoren voorspeld.Een van de belangrijkste

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp over Jezus' lijden en sterven: "Hij hield het uit omdat Hij aan ons dacht"

"Jezus heeft de lange lijdensweg kunnen verdragen omdat Hij ons al die tijd in gedachten had. Jezus heeft aan het kruis kunnen volharden omdat Hij steevast onze redding voor ogen had. Wij waren de vreugde die voor Hem in het verschiet lag. Jezus wist

Ds. G. van Zanden
Video

Is het allemaal pais en vree als je een nieuw hart hebt? Ds. Van Zanden geeft antwoord

"Hoe vaak wordt een mens op een dag boos? Een keer? Twee keer? Vijf keer? Tien keer? En een christen die een nieuw hart gekregen heeft? Wordt die ook boos? Kan hij zich nog eens ergens flink over opwinden of is het waar wat het kinderlied zingt: ‘Een

Leander Janse
Video

De oudste zoon is dicht bij de Vader, maar net zo vervreemd als zijn broer

De bekende gelijkenis beschrijft twee verloren zonen. Er bestaat niet alleen een wilde, uitbrekende vorm van zonde. Er is ook meer verborgen, op het oog fatsoenlijke manier, waarop je van God vervreemd kan zijn. De oudste zoon is dicht bij de Vader,

Zanger Elbert Smelt: “Dan mis ik haar gewoon heel erg natuurlijk. Ja, wie niet?”
Video

Zanger Elbert Smelt deelt herinneringen aan Kinga Bán: "Ik mis haar heel erg"

Bijna vijf jaar geleden overleed zangeres Kinga Bán. Zanger Elbert Smelt van de band Trinity bracht vlak voor haar dood samen met haar 'Leef met volle teugen' uit. In een video van Nederland Zingt vertelt hij over dit lied en over de bijzondere optre

Dato Steenhuis over zondebesef
Video

Videoboodschap Dato Steenhuis: Ben jij wel echt bewust van je zonden?

Zondebesef kan een lastig onderwerp zijn. In een video vertelt Dato Steenhuis hier meer over en beantwoordt hij de vraag: ‘Is mijn zondebesef wel groot genoeg? In zijn video benadrukt Steenhuis dat één zonde al voldoende is voor zondebesef. “Als je é

Ds. J. A. W. Verhoeven
Verdieping

Geloven in God is wel persoonlijk, maar niet individualistisch

Mijn geloof of hét geloof? Jonge mensen zeggen nogal eens dat ze belijdenis doen van ‘hun geloof’. Is dat hetzelfde als belijdenis doen van ‘het geloof’? Kan het belijden van het geloof, zoals beleden in het Apostolicum, toch persoonlijk worden? Rond

'De Wereld Rond'
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Froukje Prakken

Inmiddels terug in Nederland kijken we met Froukje Prakken terug op de beginperiode van het zendingswerk dat haar man Ger en zij deden in Peru tussen 1983 en 1991. Een verhaal over Gods leiding en vertrouwen op God in moeilijke omstandigheden. Ook ho