Tweede Kamer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 november 2021 door Redactie

Tijdelijke coronawet verlengd, CU stemt voor en SGP tegen

De tijdelijke coronawet is verlengd. Dinsdag werd daarvoor een meerderheid in de Tweede Kamer behaald. ChristenUnie stemde voor verlenging van de maatregelen, SGP stemde tegen. Redenen daarvoor zijn volgens fractievoorzitter Kees van der Staaij de “bepalingen die er later in zijn opgenomen over de coronapas.”

Met de verlening van de coronawet wordt er ook toestemming verleend aan het nieuwe pakket aan maatregelen. De wet is namelijk uitgebreid met onder meer de mogelijkheid om de coronapas verder uit te breiden. ChristenUnie liet vorige week in het debat over de nieuwe maatregelen al doorschemeren dat het verlenging van de wet waarschijnlijk gaat steunen. “Het valt me niet makkelijk om opnieuw een pakket te zien ontvouwen wat nieuwe inperkingen van vrijheden brengt”, stelde Kamerlid Mirjam Bikker aan het einde van het debat. “Maar het is nodig, omdat in de zorg de druk te hoog is.”

ChristenUnie stemde dinsdag dan ook in met het verlengen van de coronawet en daarmee met de nieuwe maatregelen. Daar gaf de partij verder geen uitleg over.

SGP stemde tegen verlenging van de maatregelen. Fractievoorzitter Kees van der Staaij legde in een stemverklaring uit waarom: “De SGP heeft de invoering van de tijdelijke coronawet weloverwogen gesteund. De wet bood betere waarborgen voor de inperking van grondrechten dan de noodverordeningen die in de eerste fase van de crisis golden. In de huidige fase past echter terughoudendheid om dergelijke vergaande vrijheidsbeperkende maatregelen te treffen, en moet juist méér de verantwoordelijkheid van de samenleving aangesproken worden.”

“Vandaag stemt de Kamer voor het eerst over de verlening van de coronawet”, vervolgde Van der Staaij. “Inclusief de bepalingen die daarin later zijn opgenomen over de coronapas. De SGP vond en vindt die te vergaand. Verdere uitbreiding van de coronapas ligt al op tafel en impliceert een verdere verlening van de coronawet. De aanvankelijk beoogde tijdelijkheid van deze wet raakt daarmee steeds verder uit zicht. De SGP zal daarom niet instemmen met de wet.”

Van der Staaij toonde zich in het eerdergenoemde debat ook al zeer kritisch op de nieuwe maatregelen: “Je ziet nu dat het coronatoegangsbewijs steeds meer als oplossing wordt gezien”, stelde hij in zijn bijdrage. “Daar is veel op af te dingen, want het is absoluut niet waterdicht en het zaait en versterkt tweespalt.”

Bij de hoofdelijke stemming besloten 99 van de 150 Kamerleden om voor de verlenging van de coronawet te stemmen. Naast de SGP stemden PVV, SP, PvdD, FvD, DENK, Groep Haga, JA21 en BBB tegen. BIJ1 was afwezig en de rest van de partijen stemden in met de verlenging van de tijdelijke coronawet.


Corona
- Arts Alie Hoek: "Overheid mag vaccinatiedrang uitoefenen"
- Kerk Sliedrecht volgt advies overheid en vervroegt avonddiensten
- Worden christenen in Australië slachtoffer van een controlemaatschappij?
- Controlemaatschappij? Coronachaos bewijst ongelijk van complotdenkers
- CU-Kamerlid over afname effectiviteit vaccins: "Ook gevaccineerden hebben een verantwoordelijkheid"
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

G
Wordt het geen tijd om een artikel te wijden aan de disputabele betekenis van 'Christen' in de naam van de ChristenUnie?

Wolf in schaapskleren, in een tijd waarin slechts juridische-technocratische kaders bepalen wat waarheid is?!
J
Volgens mij zitten de verraders bij de CU. Ik denk, sorry voor het gezegde, Jongeling zich om zou draaien in zijn graf…..kan de CU niet fuseren met DDR66…
Toon meer antwoorden (5)
Toon meer reacties (4)