Bas van der vlies
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 november 2021 door Redactie

Voormalig SGP-voorman Bas van der Vlies overleden

Bas van der Vlies, voormalig voorman van de SGP, is zondagavond op 79-jarige leeftijd overleden. Dat maakt zijn eigen partij bekend. Hij was bijna dertig jaar lid van de Tweede Kamer namens de SGP waarvan 24 jaar fractievoorzitter van die partij.

Van der Vlies kampte al jaren met een slechte gezondheid. Zo werd hij aan zijn hart geopereerd en maakte hij in 2016 bekend dat hij leed aan darmkanker. Enkele weken geleden werd er tumor in zijn hoofd ontdekt. De kanker was uitgezaaid naar meerdere plaatsen in zijn lichaam. Vorige week werd hij vervolgens met een longontsteking opgenomen in het ziekenhuis. Daar is hij zondagavond overleden. 

Dick van Meeuwen noemt het overlijden van de voormalig voorman van de partij “een groot verlies”. “In hem verliest de partij een man die zich gedurende zijn werkzame leven met hart en ziel inzetten voor het staatkundig-gereformeerde geluid in de politiek. Typerend waren de laatste woorden die hij in de Tweede Kamer uitsprak: Soli Deo Gloria.”

Verder laat Van Meeuwen weten dat hij en andere bestuursleden meeleven met de familie Van der Vlies en al degenen die hem dierbaar waren, met name zijn gezin in Maartensdijk: “We dragen hen op in het gebed tot God. We bidden dat ze dwars door alles heen, mogen doen wat de titel was van zijn gebundelde partijredevoeringen: ‘Gods trouw en goedheid prijzen’.”

Reactie Kees van der Staaij
Ook Kees van der Staaij, de huidige fractievoorzitter van de SGP, reageert op het overlijden van zijn voorganger: “Het al met al plotselinge overlijden van Bas van der Vlies raakt me diep. Hij was jarenlang ‘het gezicht’ van de SGP en straalde daarbij ook uit hoe hij zelf was: constructief en betrouwbaar. Voor mij persoonlijk was Bas ook een hartelijke en hardwerkende collega. Zijn heengaan is voor de SGP en allen die persoonlijk met hem mochten optrekken, aangrijpend.”

"Begin de Heere te zoeken. Alleen bij Hem ben je veilig."

“Je zou kunnen zeggen dat ik ‘het ambacht’ van hem heb geleerd”, gaat Van der Staaij verder. “Twaalf jaar lang ben ik heel intensief met hem opgetrokken. Dat was in goede harmonie, met elkaar verbonden door hetzelfde beginsel van waaruit wij politiek bedrijven. Voor hem was het ‘Zo waarlijk helpe mij God almachtig’ geen dode formulie, maar levende werkelijkheid. Als weinig anderen wist Van der Vlies dat ‘Gods kracht in zwakheid wordt volbracht’. Ik wens iedereen die met hem verbonden was van harte Gods hulp en bijstand toe in deze droevige dagen van rouw en gemist. Dat geldt eerst en vooral zijn vrouw, en hun kinderen en kleinkinderen, nu hun ‘pater familias’ is gestorven.”

Ook demissionair minister-president Mark Rutte reageert via Twitter op het overlijden van de voormalig voorman van de SGP: "Het verdrietige bericht van overlijden van Bas van der Vlies brengt herinneringen boven aan een standvastig parlementariër die sterke overtuigingen bracht met kennis, mildheid en humor. Een man naar wie geluisterd werd, ook buiten de SGP. Ik wens zijn nabestaanden veel sterkte." 

Getuigen
Weinig mensen zaten zolang in de Tweede Kamer als Van der Vlies. In totaal waren dat 10.599 dagen. Hij was een graag geziene verschijning in Den Haag en de eerste SGP-fractievoorzitter die veelvuldig in de media verscheen waaronder op televisie. Daarbij schroomde hij niet om te getuigen van zijn geloof in Jezus Christus.

CIP.nl maakte vorig jaar nog een uitgebreid portret van Bas van der Vlies. Hij vertelde daarbij dat hij zich zorgen maakte om de verzakelijking, de seculiere geest en de individualisering: “Tegen jongeren zou ik daarom willen zeggen: ‘Begin de Heere te zoeken, want alleen bij Hem ben je veilig. Bij Hem is er geborgenheid, het leven, ja, en dat tot in eeuwigheid.’" 


Bas van der Vlies
- Bas van der Vlies bouwde aan de refozuil: "Alleen de vreze des Heeren doet wijken van alle kwaad"
- Bas van der Vlies had geen vijanden en een ‘klik’ met de tv-camera
- Hoe (christelijk) Nederland reageert op het overlijden van Bas van der Vlies
- 18 bijzondere en inspirerende uitspraken van Bas van der Vlies
- Het indrukwekkende gesprek met Bas van der Vlies dat wij nooit meer vergeten: "Christus is de Reddingsboei"
Meer over Bas van der Vlies »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Och wat een verdriet! Geliefde familie , van harte gecondoleerd met het overlijden van uw geliefde man, vader, schoonvader en opa. Ook voor de SGP een groot verlies! Wat een troost, niet te behoeven te treuren, als degene die géén hoop hebben! Een bidder minder op aarde, maar een God lover meer in de Hemel!!

Véél sterkte en Gods nabijheid toegebeden, in het bijzonder voor de dag van de begrafenis en de toekomst!
L
Deze meneer v d Vlies is bij de Heer!

Je kan beter huilen om deze wereld. De mensen die zonder God leven
E
Wat een ontroerende foto bij dit verdrietige bericht.

Hij was voor velen een voorbeeld.

Toon meer reacties (2)