GKv Katwijk aan Zee
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 november 2021 door Jeffrey Schipper

Tegenstanders vrouwelijke ambtsdragers scheuren zich af van GKv Katwijk

Afgelopen zondag hebben verontruste kerkgangers een eigen dienst belegd in een school in Katwijk. Zij zijn het niet eens met de koers van de gemeente en de landelijke kerk met betrekking tot de vrouw in het ambt. Zes leden zijn uit de gereformeerde kerk vrijgemaakt (GKv) in Katwijk gestapt.

De GKv en de plaatselijke gemeente in Katwijk zijn van mening dat verschillende opvattingen over vrouwen in het ambt naast elkaar kunnen bestaan. Het vrouwenbesluit blijft een gevoelig punt. Vorig jaar werden in de GKv meer dan 20 verschillende bezwaarschriften ingediend bij de synode. Naar aanleiding van die bezwaarschriften concludeerde de commissie revisieverzoeken al dat het besluit om vrouwen tot het ambt toe te laten onvoldoende was onderbouwd. Naar aanleiding hiervan werd het rapport ‘Elkaar van harte dienen’ opgesteld. In september vorig jaar besloten GKv-synodeleden unaniem dat eerdere besluiten om de ambten voor de vrouwen open te stellen worden gehandhaafd.

Eerder dit jaar besloot prof. dr. F. van der Pol, emeritus hoogleraar kerkgeschiedenis aan de vrijgemaakt gereformeerde Theologische Universiteit Kampen, de GKv te verlaten. "Het is een ingrijpende stap, maar gelet op de kerkelijke ontwikkelingen, is blijven niet langer verantwoord", lichtte hij toe. De gereformeerde kerk vrijgemaakt (gkv) Capelle aan den IJssel-Noord liet eerder dit jaar weten te overwegen om het kerkverband te verlaten. De kerkelijke gemeente gaf onlangs aan 'zich niet medeschuldig te willen maken aan de koers van een onschriftuurlijke manier van Bijbellezen'.

'In de twintigste eeuw scheurden gereformeerden om het minste of geringste (‘heeft de slang echt gesproken?’, ‘veronderstelde wedergeboorte’, ‘welmenend aanbod van genade’, enz.)', merkte prof. dr. Willem Ouweneel eerder op in deze column. 'Als gevolg daarvan bestaan er in Noord-Amerika maar liefst bijna zeventig verschillende gereformeerde en presbyteriaanse kerkgenootschappen! (In Nederland zijn het er ‘slechts’ veertien, plus tientallen ‘vrije’ gereformeerde kerken/gemeenten.) Moeten de kerken nu in de eenentwintigste eeuw scheuren over de vrouw in het ambt?', vroeg Ouweneel zich af.

Foto: GKv Katwijk aan Zee

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Grappig hè, al die gereformeerde verdeeldheid. Al die mensen belijden: ik geloof één heilige, algemene christelijke kerk. Ze belijden het wel maar ze geloven er niks van.
K
Zes leden. Scheuring is hier wel een heel groot woord.