Arend Jan Boekestijn
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 november 2021 door Jeffrey Schipper

Is Van der Staaij wel of niet gevaccineerd? Voormalig VVD-Kamerlid eist duidelijkheid

"Mijn bewondering voor het rechtstatelijke geweten van de SGP is door corona danig op de proef gesteld. Het dieptepunt was dat Van der Staaij weigerde om de vraag te beantwoorden of hij gevaccineerd was. Rechtstaat betekent ook kiezen voor wetenschap en niet duisternis!", stelt voormalig VVD-Kamerlid Arend Johannes Boekestijn via Twitter.

Al maandenlang spreekt de SGP zich uit tegen vaccinatiedrang en -dwang. Nadat zorgminister Hugo de Jonge niet wilde uitsluiten dat er maatregelen komen die alleen gericht zijn op ongevaccineerden, riep partijleider Kees van der Staaij de bewindsman tot de orde: "Zou de minister niet veel meer respect moeten opbrengen voor mensen die weloverwogen keuzes maken? Hoort dat ook niet bij het grondrecht van de lichamelijke integriteit? Is het niet juist de taak van een minister om deze mensen te respecteren in hun keuze in plaats van ze weg te zetten?"

Onlangs sprak CIP.nl met SGP-Kamerlid Chris Stoffer over de vraag waarom de partij zich tegen vaccinatiedwang verzet. Stoffer: "Voor de duidelijkheid: de SGP is niet tegen vaccinatie, maar wel tegen vaccinatiedrang. Er zijn mensen die stellen: ‘Ik ben principieel tegen vaccinatie en vertrouw op God.’ Anderen accepteren het coronavaccin om andere redenen niet, bijvoorbeeld omdat de lange termijneffecten niet bekend zijn. Met deze mensen mag je als overheid het gesprek aangaan, maar een pas om hen de toegang tot het openbare leven moeilijker te maken is een brug te ver."

Eerder legde Van der Staaij in gesprek met CIP.nl uit waarom hij zijn achterban niet oproept om zich te laten vaccineren: "Op het christelijk erf zijn er verschillende opvattingen over het vaccin. Ik vind het als politicus ontzettend belangrijk om mij te verzetten tegenover elke vorm van overheidsdwang. Wij zijn 100 jaar geleden opgericht voor die vrijheid van de burger, toen er al vaccinatiedwang was rond koepokkeninenting. Ik sta pal voor de ruimte voor gewetensbezwaarden. Dat is onze politieke insteek. Verder is mijn boodschap tot een ieder persoonlijk: Ga niet af op elk verhaal maar verdiep je hier serieus in."

We spraken eerder met SGP-voorman Kees van der Staaij over de coronamaatregelen en het coronavaccin.

Huisarts Els van Veen vindt de suggestie dat Van der Staaij zijn vaccinatiestatus zou moeten openbaren ongepast. "Ik vind het als arts een dieptepunt dat het medisch beroepsgeheim te grabbel is gegooid door politici en mensen zoals u. Hulde juist voor Kees van der Staaij omdat hij pal staat voor het recht van mensen. Een lichtpuntje in de duisternis", laat Van Veen weten via Twitter. "Tja, opkomen voor grondrechten als integriteit van het eigen lichaam en privacy zijn blijkbaar dieptepunten in een rechtsstaat", voegt Johan Almekinders, conservatief-liberaal Statenlid uit Overrijssel (voormalig FvD-lid, red.) toe. "Risicoafweging betekent ook kiezen voor statistische feiten en niet afgedwongen conformisme."

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Als van der Staaij zijn keuze als kamerlid bekend moet maken zo dan ook van geheel de kamer. Maar ik denk dat het geen gedachtegang is van Boekenstijn is om de kamer hiermee te confronteren maar van der Staaij voor blok te zetten.
F
Eens!!! Dit slaat kant nog wal!!!
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (16)