abortus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

04 november 2021 door Jeffrey Schipper

Christenen verontwaardigd over eenzijdige NOS-berichtgeving abortus

"Wat geeft de NOS het recht om een minderheidsstandpunt over abortus te (laten) framen als 'misleiding' en dat vervolgens als 'nieuws' te brengen?", vraagt Herman van Wijngaarden zich af via Twitter naar aanleiding van opvallende berichtgeving van de NOS over een 'roep om strengere regels over abortus-gastlessen op middelbare scholen'. Opvallend is dat de NOS er zonder concrete nieuwsaanleiding voor heeft gekozen om het 'het anti-abortusgeluid onder de jongeren' te 'onderzoeken'.

Diverse organisaties van gynaecologen, abortusartsen, expertisecentrum Seksualiteit Rutgers en Fiom, een stichting die vrouwen adviseert bij ongewenste zwangerschap, roepen volgens de NOS op tot strengere regels omtrent gastlessen over abortus op middelbare scholen en mbo's. Aanleiding zijn organisaties die op reformatorische scholen gastlessen geven over de schaduwzijden van abortus. Volgens critici komt met deze lessen de keuzevrijheid in het gedrang, onder meer omdat het taboe op abortus op deze manier groter zou worden.

De NOS citeert onder andere Ineke van der Vlugt van Rutgers: "De politiek moet zich achter de oren krabben of ze eenzijdige lessen, met soms zelfs misleidende informatie over abortus wenselijk vinden. Wat willen we kinderen nou bijbrengen? Abortus zonder oordeel. Dat het een recht is, toegang tot abortus is een mensenrecht. Leerlingen hebben recht op eerlijke, juiste en complete informatie over abortus. Zodat ze in vrijheid zelf een keus kunnen maken. Welke keuze dat ook is."

Kritiek uit christelijke hoek
"Klagen over misleidende info over abortus en dan zelf uitermate discutabele, zo niet ronduit onjuiste stelling poneren: 'Toegang tot abortus is een mensenrecht'", reageert Coen Hermenet, politiek verslaggever van het Reformatorisch Dagblad. "Laat maar zien in welk verdrag dit staat, zou ik zeggen." Marc Janssens, hoofdredacteur van Christen Democratische Verkenningen, voegt toe: "Abortus is in Nederland onder voorwaarden toegestaan. Maar er lijkt me weinig mis mee dat organisaties jongeren op school les geven, in de hoop zo veel mogelijk abortussen te voorkomen. Iets toestaan is immers iets heel anders dan iets toejuichen."

"Zouden organisaties als Rutgers zélf instaat zijn om eerlijke, juiste en complete informatie te geven over abortus, of kunnen ze niet meer zeggen dan dat het een 'mensenrecht' is?", vraagt missionair predikant Martijn Leeftink zich af. Dominee Marijn Krooneman vindt dat een minderheidsstandpunt over abortus framen als 'misleiding' "vals". Expertisecentrum Seksualiteit Rutgers hoort in de ogen van de PKN-predikant neutraal te zijn, maar is in werkelijkheid "ideologisch gedreven". Hij spreekt van "slechte een oneerlijke journalistiek" van de NOS. "De gedachtenpolitie begint weer eens te gillen", merkt biofysicus en schrijver Johan van den Brink op.

Volgens het ministerie van Onderwijs zijn deze gastlessen toegestaan. Iedere school is vrij om zelf te bepalen welk lespakket zij kiezen of wie zij uitnodigen voor gastlessen.


Abortus
- Strijden tegen abortus doe je niet met veroordelende vinger en quasi-zoet filmpje
- Hoe pro-life organisaties juist in Week van het Leven feller dan ooit worden aangevallen
- GroenLinks richt pijlen op christelijke zorgverzekering die geen abortus vergoedt en stelt Kamervragen
- Abortus volop onderwerp van discussie in aanloop naar Week van het Leven
- Zeven redenen waarom mensen kiezen voor abortus (en waarom ze niet kloppen)
Meer over Abortus »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Het is goed nieuws dat de abortusindustrie via de NOS aan het pushen is. Dat betekent dat Generatie Z op een andere manier naar dit soort zaken kijkt dan de generaties voor hen.
Abortus is moord! Vanaf de conceptie is er een menselijk wezen aan het groeien. Heb je wel eens gezien hoe groot een embryo van 10 weken is? Vanaf 25 weken kunnen kinderartsen te vroeg geboren baby's in leven houden. Hoe bizar is het dan om tot 24 weken te zeggen dat het geen menselijk wezen is, dat je mag "weghalen" als het niet gewenst is.
Toon meer antwoorden (1)