Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

04 november 2021 door Jeffrey Schipper

'Ik ben zo gefocust op mijn bekering dat ik mezelf begin te verliezen'

"Ik ben zo erg gefocust op mezelf, op mijn bekering en op die van mijn geliefden, dat ik mezelf begin te verliezen en in ‘downsituaties’ terecht kom. Maar verlangt God dit ook van mij? Dat ik me zo gedraag?", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl aan de hand van allerlei negatieve berichtgeving over de coronacrisis.

"Laat ik maar gelijk zeggen: ik denk niet dat God dit allemaal van je verlangt", maakt ds. G. van de Groep duidelijk. "Jij bent zo gefocust op jezelf, op de dingen om je heen die in de wereld gebeuren en op je geliefden, dat God als Degene Die alles in Zijn hand heeft en bestuurt uit je gezichtsveld verdwijnt. Hoe zit het met je persoonlijk geloof in de Heere Jezus Christus in Wie we God leren kennen als een God van genade, een God Die zondaren zoekt, redt en door Zijn Geest vernieuwt? Door het geloof dat de Heilige Geest in ons hart werkt (wat Hij trouwens ook graag doet: lees Lukas 11: 5-13 maar) wordt onze bezorgdheid over de dingen weggenomen en komt er een hartelijke vertrouwen op Gods bestuur over de wereld en de toekomst van Zijn wereld, maar ook op die van jezelf in een chaotische wereld.

Door het geloof gaan we trouwens ook de goede dingen zien die de Heere nog altijd geeft en doet. Ik denk aan wat Paulus aan Timotheüs schrijft in 1 Timotheüs 4:4 en 5: “Want alles wat God geschapen heeft is goed en er is niets verwerpelijk, met dankzeggen genomen zijnde.” Als de Heilige Geest je oog ervoor opent, dan zien en ervaren we Gods goed hand in alle dingen. “Zijn goedheid ligt verspreid op al zijn werken.” Wie de dingen uit Gods hand ontvangt als blijken van Zijn goedheid en genade, mag er ook van genieten. Begin maar bij de kleine dingen: eten, drinken, de dingen die we nog mogen en kunnen doen, ons leven, onze gezondheid en wat al niet.

Als we iets van de liefde en genade van de Heere hebben geproefd, dat maakt dat blij en diep dankbaar. (...) En wat betreft jezelf en je geliefden: focus ook daarbij niet allereerst op jezelf en hen. Breng jezelf en je geliefden maar als arme, verloren zondaren bij de troon van Gods genade en laat de uitwerking dan maar aan Hem over. We moeten beseffen dat we God niet mogen dwingen als het om Zijn werk in ons leven gaat. We mogen wel de dichter van Psalm 130 volgen die eerlijk belijdt dat als God naar recht zou handelen, hij niet voor Hem zou kunnen bestaan", aldus de christelijke gereformeerde predikant uit Heerde.

Lees zijn volledige antwoord op de website van Refoweb.nl

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

‘Breng jezelf en je geliefden maar als arme, verloren zondaren bij de troon van Gods genade en laat de uitwerking dan maar aan Hem over. We moeten beseffen dat we God niet mogen dwingen’,

maar je hoeft Hem gelukkig ook niet te vermurwen wanneer je naar Zijn wil bidt om hun redding: om hun rechtvaardiging, heiliging, verlossing en verheerlijking – wanneer je voor hen bidt om de Heilige Geest, Die verlicht, bekeert en vernieuwt, en aan Christus verbindt.

Er is echter ‘iemand’, die jou van het volhardend gebed wil afhouden.