Cubaanse kinderen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 november 2021 door SEZ

SEZ voert najaarsactie voor Bijbels in Cuba

De Spaanse Evangelische Zending (SEZ) voert een najaarsactie voor Bijbels in Cuba. In Cuba is het heel moeilijk om aan een Bijbel te komen. Christelijke boekwinkels zijn er verboden. Vaak is de enige mogelijkheid om aan een Bijbel te komen, die te ontvangen van christenen uit het buitenland.

De SEZ verspreidt de complete Bijbel in de vertaling Reina Valera ’60. Dit is de meest gangbare vertaling onder Spaanstalige christenen. Inkoop en verzending hiervan kosten ongeveer veertig euro. Daarnaast stuurt de SEZ ook Bijbels in de revisie van de Trinitarian Bible Society (TBS) naar Cuba. Deze revisie bevat momenteel het Nieuwe Testament, Psalmen en Spreuken. Deze Bijbels ontvangt de SEZ gratis van de GBS. Verzending kost slechts negen euro.

Bijbels zijn niet alleen moeilijk verkrijgbaar in Cuba, maar ze slijten ook snel door het warme, vochtige klimaat van het eiland. Een predikant schreef de SEZ na het ontvangen van een Bijbel: ‘Bedankt voor de Bijbel, de mijne was aan vervanging toe.’

Naast Bijbels verspreidt de SEZ ook studiebijbels en kinderbijbels. Cubacoördinator Elbert Verboom: "Een studiebijbel is een van de eerste boeken die ik naar Cubaanse predikanten stuur. Met een studiebijbel hebben ze in een keer uitleg bij elk Bijbelboek." Studiebijbels zijn op Cuba nog moeilijker te krijgen dan andere Bijbels. Kinderbijbels voor Cuba zijn belangrijk, omdat er geen christelijke scholen zijn en thuisonderwijs verboden is. De christelijke opvoeding komt dus helemaal neer op de ouders en de kerken. Een kinderbijbel kan helpen bij de christelijke opvoeding.

De SEZ verspreidt reformatorische studiebijbels die vertaald zijn in het Spaans vanuit het Engels, van John MacArthur, R.C. Sproul en F.C. Thompson. Gemiddeld kost het zestig euro om een studiebijbel in te kopen en naar Cuba te sturen. Voor kinderen verspreidt de SEZ deeltjes van de kinderbijbel van Joh. Vreugdenhil. Deze boekjes heeft de SEZ in voorraad. Het kost drie euro om een deeltje naar Cuba te verzenden.

Honderden Cubaanse predikanten en theologiestudenten ontvangen lectuur van de SEZ. Cubacoördinator Elbert Verboom heeft vrijwel dagelijks contact met predikanten en theologiestudenten in het land. Vraag en aanbod kan hij zo goed op elkaar afstemmen. Na aankomst van een boek ontvangt hij meestal een dankbaar aankomstbericht.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen