Twan Huys
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

04 november 2021 door Patrick Goede

Twan Huys bij Adieu God: "Iedereen wil applaus maar dat is heel slecht voor je ziel"

“Als mijn vader moppen zit te lezen in de kerk dan zou ik niet weten wat ik daar nog te zoeken heb.” Journalist Twan Huys is nog altijd lid van de Rooms-Katholieke Kerk maar gelooft al enige tijd niet meer in God. In gesprek met Tijs van den Brink voor het programma ‘Adieu God’ vertelt Huys waarom hij het geloof in God kwijtraakte en op welke manier hij toch nog steeds een ‘katholiek jongetje’ is.

De jonge Twan Huys wordt steevast meegenomen naar de katholieke kerk. De jaren zestig zorgen er echter voor dat het geloof van zijn ouders dan al “gedempt” is. “Mijn vader kreeg op een gegeven moment met Sinterklaas een boekje van ‘moppenkoning’ Max Tailleur. Hij las dat in de kerk. Dat gaf mij een weg naar buiten. Als mijn vader moppen zit te lezen in de kerk dan zou ik niet weten wat ik daar nog te zoeken heb. Hij gaf mij daar wel gelijk in.”

Kwaad
Vervolgens komt Huys later voor zijn werk weer in aanvaring met zijn bisschop Gijsen uit Limburg. “Er stond een klein artikeltje in het dagblad van Noord-Limburg. Een jonge priester was heel kort na zijn wijding de kerk uitgestapt. Ik vroeg mij af waarom. Ik heb toen contact met hem gezocht en hij vertelde mij een veel groter verhaal dan waarom men aanvankelijk dacht dat hij de kerk verlaten had. Hij was tijdens zijn priesteropleiding in Roermond namelijk verleid door de rector, de directeur van de opleiding. Daardoor viel ik wel van mijn stoel. Zo in detail had ik het nog niet gehoord en dat was het echte verhaal. Dat kwam vervolgens naar buiten en uiteindelijk heeft dat er toe geleid dat bisschop Gijsen is verplaatst naar het kleinste bisdom van de katholieke kerk in IJsland. Ik vond het fijn om daar een bijdrage aan te kunnen leveren. Ik kan heel erg kwaad worden op iedereen die zich aan kinderen vergrijpt.”

Huys vindt de huidige paus interessant als het gaat om zijn aanpak van kindermisbruik en klimaatverandering. “Ik heb in de loop van de jaren ook wel geleerd dat dit vooral de kanten zijn waar ik mij als journalist op richt. Maar aan de andere kant heb je ook de verhalen over troost en hoop die de kerk biedt. Dat is de afgelopen jaren prominenter geworden. Er was eerder geen aanleiding om die andere kant van de Kerk te onderzoeken, ook omdat de leiders volop in die misbruikschandalen aanwezig waren. Nu niet meer. Ik heb mij nooit uitgeschreven omdat het voor mij geen rol meer speelde. Het was puur een administratieve handeling die mij niet interesseerde. Maar je weet nooit of daar stiekem nog een linkje zit. Dankzij de huidige paus is er wel het één en ander veranderd in de kerk. Hij heeft zich onlangs ook uitgesproken over het klimaat, dat vind ik interessant. Ik zou de paus nog heel graag een keer willen interviewen.”

Homopriester
Wel vindt Huys dus een aantal aspecten van de Rooms-Katholieke Kerk nog steeds mooi. Ook liet hij zich trouwen door een anglicaanse priester. “Het geloof is een inspiratiebron geweest voor de grootste kunstenaars van deze wereld. Ik ben misschien iets genuanceerder geworden dan in mijn jeugd toen ik dacht: ‘Dit kan toch allemaal niet.’ Het is inderdaad een mooi verhaal dat ik door een priester ben getrouwd. Ik werkte toen in Amerika en kwam op een dag deze man tegen, Milton C. Williams. Het was een Democratische Afro-Amerikaan die homo was. Allemaal zaken waarvan ik dacht, kan dat in een kerk? Ik vroeg mijn vriendin ten huwelijk en dacht toen aan Milton. Het was voor mij geen religieus ritueel. Die keus was ook een beetje een provocatie in de richting van het geloof waar ik vandaan kwam.”

Spiritueel
De journalist is een echte natuurliefhebber en kan daar echt van genieten. “Ik kom net terug uit de Dolomieten en het is wel waanzinnig als je dan op de top van een berg staat.” Ook knuffelde hij al eens met bomen. “Dat is niet zozeer een spirituele ervaring maar wel de kracht van de natuur. Zo’n boom gaat veel langer mee dan wij. Ik zal mensen nooit uitlachen vanwege dit soort zaken.” Twan leerde veel van tegenslag in zijn leven, zoals het kwijtraken van het programma RTL Late Night. “Ik ging toen naar een vriendin in de Verenigde Staten en zij kwam met de oneliner: ‘Wanneer het ego huilt, knapt de ziel juist op.’ Iedereen wil aandacht en applaus maar dat is heel slecht voor je ziel. Ik vond het een schot in de roos, ik had daar echt wat aan. Daar ben ik naar op zoek: naar mensen die wijzer zijn dan ikzelf en die mij weer het juiste pad op kunnen helpen.”

Klik hier om het volledige gesprek terug te kijken

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Ik heb deze uitzending van Adieu God bekeken en vele, vele daarvoor en kom telkens tot de conclusie, waar blijft het evangelie. Wanneer grijpt Tijs van den Brink zijn moment om het evangelie te vertellen, om de genade van God te verkondigen. De liefde van God voor deze wereld. Mogelijkheden genoeg. Ik heb eerder de indruk dat de ongelovige kijker meer en meer in zijn of haar keuze gesterkt wordt waarom ze het geloof vaarwel hebben gezegd. Zie je wel Hij (of zij) denkt er net zo over als ik. EO haal dit programma van de buis of breng verbetering
Zelf zou ik wensen, dat aan gasten in ‘Adieu God’ door de EO gezegd zou worden:

We vinden het moedig, dat je met ons en met de kijkers wilt delen, waarom je afstand neemt of nam van het christelijk geloof. We hechten oprecht waarde aan wat je zegt en zullen je volledig laten uitspreken. Wij nemen je zo volstrekt ernstig en serieus, dat we in een later programma op de opmerkingen, die door jou en de diverse andere gasten in ‘Adieu God’ naar voren zijn gebracht, willen ingaan.