hooggerechtshof Amerika
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 november 2021 door Redactie

Amerikaans Hooggerechtshof: nonnen niet verplicht om abortus te financieren

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een belangrijk besluit genomen: christelijke organisaties krijgen vrijstelling van de verplichting abortus te financieren in het geval van 'medische noodzaak', meldt Faithwire. "Het menselijk leven is heilig", aldus moeder Miriam namens de zusters voorafgaand aan de rechtszaak in het Hooggerechtshof.

In 2017 werd besloten dat organisaties en bedrijven in de verzekering die zij bieden aan medewerkers verplicht abortus te financieren in het geval van 'medische noodzaak'. Onder deze noodzaak valt verkrachting, incest en zichtbare misvorming bij de foetus. Een aantal christelijke organisaties en kerken, waaronder Anglicaanse nonnen van the Sisterhood of Saint Mary, stapten samen naar de rechter om de verplichting aan de vechten. De christenen geloven dat het menselijk leven ontstaat op het moment van conceptie. Hierdoor zien ze abortus als moord, waar ze op geen enkele manier steun aan willen geven.

In eerste instantie gaf een rechter in New York aan dat ze een uitzonderingspositie konden verkrijgen, wanneer ze niet ook niet-Anglicanen zouden dienen. "Dit gaat in tegen ons geloof iedereen te dienen", aldus Moeder Miriam. "We geloven dat iedereen gemaakt is naar het evenbeeld van God. Dat is waarom we geloven dat het menselijk leven heilig is, beschermd moet worden en waarom we anderen dienen als gemeenschap. we zijn dankbaar dat het Hooggerechtshof onze zaak behandelt en hopen op een goede uitkomst."

In 2014 won een groep christenen uit New York tevens een rechtszaak. Hierdoor werden christelijke organisaties vrijgesteld van het financieren van vormen van anticonceptie, onder anderen omdat sommige vormen van anti-conceptie mogelijk een abortieve werking hebben.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen