huisarts Urk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 november 2021 door Redactie

Huisarts Urk: Merendeel ongevaccineerden heeft geen religieuze reden

In geen enkele Nederlandse gemeente is de vaccinatiegraad zo laag als op het christelijke vissersdorp Urk. Kees de Visser, huisarts op Urk, hoopt inwoners van het dorp over te halen zich toch te laten vaccineren. Daarom gaan de huisartsen zelf vaccineren. Hij was maandagavond te gast bij talkshow Op1 en stelde dat het merendeel van de Urkers die zich niet laten vaccineren dat niet doet vanuit religieuze overtuiging.

De Visser krijgt als eerste de vraag voorgelegd hoe het toch komt dat de vaccinatiegraad op Urk zo laag ligt: “Het is best ingewikkeld om daarop te antwoorden. We weten vanuit het rijksvaccinatieprogramma dat er ook altijd een lage opkomst is. Bij kinderen schommelt de vaccinatiegraad tussen de 50 en de 55 procent. Bij coronavaccinatie ligt dat nog veel lager. Zo’n 30 procent van de mensen boven de 18 is gevaccineerd. Een deel daarvan wil zich op basis van religieuze overtuiging niet laten vaccineren. Maar we merken dat een grotere groep zich uit angst niet laat vaccineren of moeite heeft met het feit dat het min of meer opgelegd voelt.”

“Angst voor bijwerkingen speelt een grote rol”, vervolgt de huisarts. “Bij heel veel jonge vrouwen hoor je toch dat ze niet onvruchtbaar willen worden. Ze zijn bang dat daar problemen ontstaan. Ook de kans op trombose wordt veelvuldig genoemd. We merken dat veel mensen zich veelvuldig laten voeden door nieuws via social media. Daar is heel moeilijk doorheen te komen.”

De illusie dat heel Urk overgehaald gaat worden zich toch te laten vaccineren heeft de huisarts niet. Toch hoopt hij meer twijfelaars over de streep te trekken door binnenkort zelf als huisarts te gaan vaccineren: “De GGD is een grote anonieme organisatie, die ontzettend veel goed werk verricht, maar wel op afstand staat van de patiënt. Wij als huisartsen kennen de patiënt en de achtergrond. Daardoor kun je veel meer finetunen.” Hij vertelt vervolgens dat er na de aankondiging direct al tien mensen op de stoep van de huisarts stonden om zich te laten vaccineren.

Bekijk hier het hele fragment.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

H
Urk is de luis in de pels van de vaccinatieindustrie. Urk (+Staphorst) leggen pijnlijk de loze belofte bloot dat we "alleen door vaccinatie" eruit kwamen, vooral nu de beloofde vrijheid van keuze gejokt blijkt en de pers over Urk en Staphorst heenvallen. Onze beschaving bleek flinterdun te zijn. Allecijfers.nl, na 1,5 jaar:

Urk: pos 13,8%, zh 0,6% overl 0,1% vac 32%

Staph pos 21,3 zh 0,5 overl 0,1 vac 57%

Venlo pos 16,2 zh 0,4 overl 0,2 vac 80%

A'dam pos 14,0 zh 0,5 overl 0,1 vac 77%
W
Dat zijn nog eens feiten die de toverij en leugens van de farmaceutische industrie blootleggen!
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (2)