Rene de Reuver
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 november 2021 door Redactie

Scriba PKN roept op tot inperken consumptiegedrag: "Anders gaat de aarde eraan"

Afgelopen zaterdag organiseerde de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) het Petrus Festival 2021 met onder meer de Protestantse lezing door sterrenkundige Heino Falcke. De dag stond volledig in het teken van het klimaat. Onder andere de scriba van de kerk, dr. René de Reuver, kwam aan het woord.

De Reuver stelde het belangrijk te vinden dat de link tussen klimaat en geloof gelegd wordt: “Vanuit geloof spreken we over de schepping als een geschenk van God. Ik ben zelf deel van die schepping, wij zijn allemaal onderdeel van die schepping als een kunstwerk van God. Een geschenk moet je niet verkwanselen. Dat moet je doorgeven aan de volgende generatie. Dit thema raakt de kern van ons geloof.”

Volgens de scriba heeft dat wat mensen doen, hoe ze met de schepping omgaan, te maken met geloof. Hij deed een duidelijke oproep om grenzen te stellen aan consumptie: “Als we niet weten van genoeg, dan gaat de aarde eraan en gaan we er zelf dus ook aan.” We moeten volgens De Reuver dan ook grenzen stellen aan onszelf: “Die neiging om die nee boom óók te nemen, dat kan zijn door spullen, vlees, nóg verder vliegen, dat grenzeloze zit heel diep in ons.”

De lezing werd overigens verzorgd door Heino Falcke, die wereldberoemd werd omdat hij de eerste was die een foto van een zwart gat wist te maken. Hij riep op tot een betere samenwerking tussen de politiek en kerk. Bovendien stelde hij dat de kerk harder nodig is dan ooit: “Hoe donkerder het wordt, hoe belangrijker het is om licht te zijn in deze wereld. We moeten het zout van de aarde zijn. Een klein korreltje zout, maar wel eentje dat smaak kan geven aan de wereld.”

Bekijk hieronder het Petrus Festival 2021 volledig terug:

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Het "klimaat" heeft het zelfde thema als de hel vroeger: geloof in angst, werken uit angst.