gebed
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

02 november 2021 door Jeffrey Schipper

'Als ik bid voel ik me huichelachtig en stop ik snel weer'

"Als ik nu af en toe toch bid (waarbij ik me meestal niet heel lang kan concentreren), voel ik me huichelachtig en stop ik snel weer. Ik ben ook bang voor teleurstelling: als ik voor iets zou bidden en het gaat anders, dan zou ik die teleurstelling niet kunnen verdragen of misschien zou het zelfs mijn geloof (dat toch al niet sterk is) laten wankelen. Hoe kom ik af van de angst dat God mijn gebeden expres niet verhoort of juist het tegendeel geeft/laat gebeuren?", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Achter je vraag ligt een bange en aangrijpende worsteling", antwoordt ds. C. J. Droger. "Terwijl het gebed zo belangrijk en onmisbaar is, durf jij niet meer te bidden, omdat je vreest dat dat alleen maar verkeerd uitpakt. Wat moet dit een zware en verdrietige strijd voor je zijn. Je voelt: ik mag bidden, omdat God dat zegt in Zijn Woord, maar ik durf het niet, want ik word toch niet verhoord of krijg het tegendeel van waarom ik bid. Wat zou je verder kunnen helpen?"

De christelijke gereformeerde predikant noemt een paar dingen. "Ik denk dat het goed is dat je je strijd met God gaat delen in het gebed (1). Vertel Hem maar eerlijk dat dit in je omgaat en dat je daarom niet durft te bidden. Zoek in de Bijbel de gedeelten op die gaan over het gebed (2). Daaruit zul je leren dat wat je denkt niet klopt met wat God in Zijn Woord over het gebed zegt. God doet juist het tegendeel van wat jij nu voelt."

In de derde plaats moedigt Droger de vragensteller aan om met iemand het gesprek hierover aan te gaan. "Vertel aan hem of haar over deze strijd in je leven en vraag hem of haar met en voor je te bidden. Waar jij mee worstelt, is ook niet onoplosbaar voor Hem. Vertrouw je maar aan Hem toe met je gebedsnood."

Lees zijn volledige antwoord op Refoweb.nl

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

W
Dat is een aanklacht van de duivel. Die kan je wegsturen in Jezus Naam. Een gelovig gebed uit het hart, veracht God niet.
bid wat pagina's uit de bijbel bv ps 23 of spr 31
Als we zelf niet meer weten wat en hoe we moeten bidden, wil Gods geest ons helpen (Rom. 8:26,27). Dat geldt voor hen in wie de geest van God woont en die zijn gaven in zich ontwikkelen (1 Kor. 14:1).
Toon meer reacties (1)