Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

04 november 2021 door Dirk van Genderen | Kehila News

Meerderheid Messiaanse Joden in Israël is van Russische afkomst

Buiten de regio van de voormalige Sovjetunie heeft Israël de op twee na grootste gemeenschap van Russischtalige mensen. Alleen in Amerika en in Duitsland wonen er meer.

Zowel in de vroege Aliyah in de jaren zeventig van de vorige eeuw als de ‘grote migratie’ van eind jaren tachtig en begin jaren negentig kwamen veel mensen uit de voormalige Sovjetunie naar Israël. Velen van hen waren hoog opgeleid, maar weinigen van hen waren religieus. In Rusland werd persoonlijk geloof gezien als een bedreiging voor volledige gehoorzaamheid en loyaliteit aan de staat. Duizenden synagogen werden permanent gesloten.

"Het Sovjetregime vervolgde gelovigen en keerde zich tegen degenen die een Bijbel hadden", vertelt Alexander Riback, predikant van de gemeente Living Israël in Haifa.
‘Het was in het begin vreemd", vertelt Aleksey Raikhstadt, predikant van de gemeente Beit Immanuel in Tel Aviv/Jaffa over zijn ervaring met het maken van Aliyah naar Israël. "In Rusland was ik Joods. In Israël was ik opeens Russisch. Dat was mijn nieuwe label."

"Als Messiaanse gelovigen vinden we leiding in de Bijbel, niet in religieuze leiders."

Nieuw gevoel van verbondenheid
Veel Joden, afkomstig uit de Sovjetunie, voelen zich in Israël als tweederangsburgers. Toch vindt op de een of andere manier een toenemend aantal Russisch-sprekenden in Israël de weg naar een Messiaanse gemeenschap. Zij geven Russischsprekende Israëli’s een nieuw gevoel van verbondenheid. En nog belangrijker: de Heere Jezus, Jeshua, herstelt hun identiteit. "Als Messiaanse gelovigen vinden we leiding in de Bijbel, niet in religieuze leiders", aldus dominee Raikhstadt.

Veel Messiaanse gemeenten in Israël gebruiken nog steeds Russisch als hun primaire taal of hebben op zijn minst een vertaling naar het Russisch beschikbaar. Weinig mensen realiseren zich dat de grootste bevolkingsgroep in de Messiaanse beweging in Israel uit Joden bestaat die vanuit de voormalige Sovjetunie naar Israël emigreerden.
"Russischsprekende Joden staan meer open voor het Evangelie", stelt Sergey Mazhuga, predikant van de ICF Tel Aviv, "omdat het Sovjetregime een spiritueel vacuüm in hen heeft veroorzaakt. De reden waarom zovelen van hen openstaan om over Yeshua te horen, is omdat ze zonder enig geloof naar Israel kwamen. Er was bij hen geen muur waarop het Evangelie afketste."

Sergey Mazhuga vertelt dat zijn gemeente, die de diensten nog steeds in het Russisch houdt, binnenkort ook vertaling in het Hebreeuws en Engels aan hoopt te bieden.

Bovenstaand artikel verscheen via Kehila News in de nieuwsbrief van Dirk van Genderen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen