Eric Metaxas
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

01 november 2021 door Redactie

Invloedrijke christelijke schrijver: "Atheïsme en wetenschap gaan niet samen"

Waar veel christenen het moeilijk vinden om het geloof en de wetenschap te combineren stelt de Amerikaanse conservatieve radiomaker Eric Metaxas het tegendeel. "Atheïsme en de wetenschap gaan niet samen", aldus de schrijver van het boek: Is Atheism Dead? (Is Atheïsme dood?, red.) in gesprek met de Christian Post.

"We hebben in de afgelopen honderd jaar geleefd alsof de wetenschap fundamenteel in strijd is met het geloof en dat redeneringen tegen religie ingaan", aldus Metaxas. De tijd van deze opvatting is volgens de auteur voorbij. "Iedereen zei dat de wetenschap ons van het geloof afhield, maar in de laatste vijftig jaar zien we een tegenbeweging ontstaan. De wetenschap leidt ons juist naar God toe. Dat is groot nieuws."

Verschillende vormen van wetenschap kunnen op het bestaan van God of de waarheid van de Bijbel wijzen. Archeologen doen opgravingen die bewijs leveren voor bepaalde wonderen en bijzondere gebeurtenissen zoals de verwoesting van Sodom en Gomorra of de Ark van Noach. Daarnaast zit het leven op aarde en het universum te bijzonder in elkaar volgens Metaxas om het bestaan van God te blijven ontkennnen. "Wanneer we meer ontdekken over het universum, onze planneet, het menselijk leven en celdelingen zien we dat het gemaakt is met zoveel zorg. Het zit zo perfect in elkaar dat zelfs atheïsten aan het denken worden gezet", aldus de auteur.

Afbeelding: Screenshot YouTube


Evolutie
- Prof. dr. Gijsbert van den Brink legt uit waarom evolutie je geloof niet onderuit hoeft te halen
- Kunnen christenen evolutie combineren met God?
- Zes redenen waarom de evolutietheorie prima samengaat met het christelijk geloof
- Evolutie: zes redenen waarom het niet samengaat met het christelijk geloof
- Stef Heerema trekt aan de hand van de Nederlandse bodem de evolutie in twijfel
Meer over Evolutie »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Een wel heel matige redenering: de wetenschap bewijst de waarheid van bijbelse verhalen. Bv rondom de ark van Noach is werkelijk helemaal niets bewezen en is men nog steeds op zoek.

Het probleem van atheïsme is dat men alleen aanvaardt wat wetenschappelijk is bewezen, maar wetenschap ontwikkelt zich voortdurend en komt voortdurend tot nieuwe inzichten. Daarbij heeft wetenschap geen antwoord op fundamentele natuurwetten en constanten en geen antwoord op wat aan de oerknal vooraf ging en geen antwoord hoe het eerste leven is ontstaan.
K
Heel veel zaken over de ontwikkeling van de aarde en ontwikkeling van het leven zijn gegoten in wetenschappelijke theorieën waar men bewijs bij probeert te zoeken. Dat de ene soort ouder is dan een andere soort en dat die andere soort voort is gekomen uit die eerdere soort, bewijst op geen enkele manier dat dit spontaan is gebeurd. Het is een aanname dat toevallige genetische fouten leiden tot een hogere orde wezen.
Toon meer antwoorden (3)
Toon meer reacties (1)