Dylann Roof
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 oktober 2021 door Jeffrey Schipper

Miljoenen dollars voor nabestaanden na aanslag in Afro-Amerikaanse kerk

De nabestaanden van negen zwarte Amerikanen die in 2015 werden doodgeschoten in een kerk krijgen samen een schadevergoeding van 63 miljoen dollar, laat de NOS weten. Aanleiding zijn administratieve fouten van justitie in aanloop naar de aanslag.

Na een schietpartij in een kerk met voornamelijk zwarte gemeenteleden uit South Carolina is Dylann Roof (foto) ter dood veroordeeld. Bij de aanslag in Mother Emanuel Church in 2015 kwamen negen gemeenteleden om het leven. "De gemeenteleden heetten hem welkom in de kerk. Hij slachtte hen af", stelde het panel van de rechtbank dat de zaak beoordeelde eerder dit jaar.

"Dylann Roof vermoordde Afrikaans-Amerikaanse gemeenteleden in hun kerk tijdens een Bijbelstudie en aanbiddingsdienst. Zij heetten hem welkom. Hij slachtte hen af. Hij deed dit met de uitdrukkelijke bedoeling om niet alleen zijn directe slachtoffers in de Mother Emanuel-kerk te terroriseren, maar zodat zoveel mogelijk mensen van de massamoord zouden horen”, schreef het panel in de uitspraak.

Na de aanslag werd hij schuldig bevonden aan "door haat geïnspireerde misdaden". De Charleston-schutter liet weten geen spijt te hebben van zijn daad en volledig toerekeningsvatbaar te zijn. Hij had ook levenslang kunnen krijgen, een straf waarvan een aantal nabestaanden van de vermoorde gelovigen voorstander was.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen