energierekening
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 oktober 2021 door Redactie

Kerken willen geld voor energiecompensatie eerlijker verdelen

Het demissionaire kabinet compenseert huishoudens volgend jaar voor de stijgende energierekening als gevolg van de hoge gasprijs. Kerken willen helpen om de 2,7 miljard euro die de overheid heeft uitgetrokken om de sterk stijgende gasprijs te compenseren, eerlijker te verdelen, zo meldt de NOS.

Het kabinet had onlangs op aandringen van de Tweede Kamer toegezegd te zullen kijken naar maatregelen om de verwachte hogere kosten door de stijgende gasprijzen te beperken. Die rijzen de afgelopen tijd de pan uit door internationale ontwikkelingen. De rekening wordt gedrukt doordat de korting op de energiebelasting wordt verhoogd met 230 euro. Daarnaast worden ook de elektriciteitstarieven verlaagd, kondigde staatssecretaris Dilan Yesilgöz-Zegerius (Economische Zaken) aan. Het demissionaire kabinet berekende dat elk huishouden, ongeacht het inkomen, zo'n 400 euro krijgt.

De Raad van Kerken stelt dat lang niet iedereen dat geld nodig heeft. Een kerk in Ommen werkt om die reden aan een lokaal kerkelijk fonds, zodat mensen die het geld niet nodig hebben het bedrag kunnen schenken. "Het geld komt ook terecht bij mensen die het op hun spaarrekening zetten, terwijl anderen het hard nodig hebben. Daarom dacht ik: kunnen we niet via nieuwe fondsen, of via kerkelijke diaconieën en liefdadigheidsinstellingen het geld herverdelen?", aldus Kest Jelsma, PKN-predikant uit Ommen, tegenover het dagblad Trouw.

Het duurt nog wel even voordat mensen daadwerkelijk gebruik kunnen maken van de regeling. De Raad van Kerken heeft het plan inmiddels voorgelegd aan de besturen van de verschillende landelijke kerken die bij de Raad zijn aangesloten. "We moeten bijvoorbeeld nog helder krijgen wat de belastingtechnische gevolgen zijn voor huishoudens die een bijdrage uit het fonds krijgen. We zoeken de samenwerking met lokale overheden en organisaties zoals de voedselbank om de aanwezige kennis en middelen in te zetten", aldus Christien Crouwel, algemeen secretaris van de Raad van Kerken.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

De kerk is geen dependance van de overheid. Indien de kerk een bijstandsmoeder een maandelijke toelage geeft dan wordt dat teruggevorderd door de overheid. Hoezo moeten kerken geld inzamelen ?