Drs. Nico van Steensel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

29 oktober 2021 door Jeffrey Schipper

Vragensteller Refoweb: 'Waarom is het gereformeerde geloof zo zwartgallig?'

"Waarom is het gereformeerde geloof zo’n beetje het meest negatieve en zwartgallige geloof ter wereld? Iedereen is sowieso al verdoemd (erfzonde) en je moet maar afwachten of je nog een beetje krediet hebt. Volgens mij is er geen ander geloof (christelijk of niet) dat zo naar en ellendig is", stelt een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Misschien heb jij in je omgeving mensen die je deze indruk geven", antwoordt drs. Nico van Steensel, godsdienstdocent op het Hoornbeeck College in Rotterdam. "Dat spijt me erg. Dat is niet Bijbels en dat is niet gereformeerd. De aspecten die jij naar voren haalt zijn niet kenmerkend voor het gereformeerde geloof zoals we dat bij voorbeeld leren uit de Heidelbergse Catechismus. Het gereformeerde geloof geeft troost in moeilijkheden. Geeft een oplossing in de realiteit van ons leven. Het spreekt eerlijk over onze menselijke conditie. Niet om zwartgallig te zijn, maar om te laten zien hoe groot de verlossing van God is. Het zet naast de ellende en berouw vanwege de zonde altijd de troost van het evangelie.

Het gereformeerde geloof spreekt over een Zaligmaker die Zijn leven heeft gegeven uit liefde om zondige mensen eeuwig leven te geven. Het spreekt van een almachtige Vader die voor ons zorgen wil. Het spreekt van God de Heilige Geest die in zondaren woont, de garantie is van de zaligheid en die ons gewillig maakt om voor God te leven. Het is het Evangelie van de God die niet zomaar een handje wil helpen, maar die er alles voor over heeft gehad om verloren mensen te redden. Die verlost van het grootste kwaad en brengt tot het hoogste goed. Die mensen weer tot hun bestemming wil brengen. Het evangelie zet de deur niet op een klein kiertje, maar zegt: Doe uw mond wijd open en Ik zal hem vervullen.

Wij Nederlanders zijn nuchter vergeleken met de meeste andere landen, niet zo uitbundig als christenen in andere culturen. Maar misschien wel dieper en stabieler omdat we geleerd hebben het niet van onszelf te verwachten als je tegen jezelf aanloopt, maar van Gods genade alleen. Daarom moet je je niet verkijken op de buitenkant. Ik heb zelf 19 jaar in Afrika gewoond. De mensen die niet de geboden van God hebben, leven vaak in angst voor boze geesten. Het christelijk geloof geeft hen juist veel blijdschap. 

God is goed, maar helaas laten de kerken en wij gelovigen dat niet altijd zo duidelijk zien", geeft de docent toe.

Lees zijn volledige antwoord op Refoweb.nl

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Orthodox gereformeerden vinden evangelischen te makkelijk in het aannemen van Gods genade. Als je echter terug gaat in de historie van de reformatie, zitten de evangelischen dichter bij de oorsprong van de reformatie. Het antwoord op "wat is uw enige troost in leven en sterven", wordt door evangelischen zonder meer omarmt, terwijl veel reformatorische kerken van mening zijn dat je eerst een gedegen kennis van je eigen ellende moet hebben, voordat je aan zondag 1 van de Heidelbergse Catechismus mag denken.
G
Jammer dat hier stigma's neer gezet worden. We weten het zo goed voor elkaar Evangelische weten hoe het zit bij reformatorische en anders om ook. Het brengt een grote spraak verwarring. Het is reactie op contra reactie. Uiterst vermoeiend.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (5)