Pieter Omtzigt
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

28 oktober 2021 door Redactie

Pieter Omtzigt over lasterplannen CDA: "Ongepast voor christelijke partij"

CDA-leider Wopke Hoekstra wist niets van plannen binnen zijn partij voor een stiekeme lastercampagne tegen VVD-premier Mark Rutte in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in maart, laat het ANP weten. Kamerlid Pieter Omtzigt laat via Twitter weten dat de lastercampagne met hem is besproken en destijds aangaf het "ongepast te vinden voor een christendemocratische partij".

Het lastplan werd onthuld in een boek van politiek verslaggevers Thijs Broer en Peter Kee, die de plannen dinsdag bekend maakten. Het idee kwam volgens de verslaggevers uit de koker van Hans van der Wind, een belangrijke financier van de CDA-campagne, media-adviseur Martin van Putten, en Omtzigt, die toen nog lid was van het CDA. Omtzigt neemt nadrukkelijk afstand van de bewering dat hij een van de initiatiefnemers was. Hij zegt in zijn reactie dat hij "om precies te zijn één gesprek" had met Van der Wind en Van Putten.

Omtzigt: "Zij stelden voor om campagne te voeren tegen Mark Rutte en wilden van mij weten welke zwakke punten de premier had. Ik heb daar met hen over gesproken. Toen duidelijk werd dat zij een persoonlijke aanval op Rutte voor ogen hadden, heb ik mij daarvan gedistantieerd. Ik heb aangegeven daaraan niet mee te willen werken." Hij liet dit naar eigen zeggen ook weten aan de commissie die ná de verkiezingen de CDA-campagne evalueerde.

Het CDA gaf dinsdagavond toe dat geopperd is om via sociale media anoniem filmpjes en advertenties te verspreiden om Rutte zwart te maken. Het plan zou zijn afgeschoten voordat het serieuze vormen kon aannemen. Hoekstra zegt dat het idee niet met hem is besproken. Ook zijn rechterhand Pieter Heerma en campagneleider Raymond Knops "zijn er niet over geconsulteerd".

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Echt, het CDA is moreel compleet failliet. Het is te danken aan mediabedrijven die nog wel de antenne hebben dat je die niet moet willen. Die partij kunnen ze beter gewoon opheffen. Wat zich nog wel christelijk ziet, kan aansluiten bij de CU en de rest bij de VVD, onder het motto "if you can't beat them, join them".
Zit dat CDA soms vol met jezuïeten en/of vrijmetselaars? Dan snap ik dit soort goddeloze plannen!
Ik word een beetje moe van meneer Omtzigt. Kennelijk is nu alles fout bij het CDA….

Hierdoor zet hij zichzelf steeds meer buitenspel. Ongeloofwaardig.
Toon meer antwoorden (1)