vaccinatie
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

27 oktober 2021 door Redactie

Burgemeesters christelijke gemeenten roepen op tot vaccinatie

De vaccinatiegraad in de Biblebelt blijft fors achter bij het landelijk gemiddelde. Daarom roepen burgemeesters van christelijke gemeentes hun inwoners op om vaccinatie te heroverwegen, meldt het ANP.

Veel inwoners zien om geloofsredenen af van vaccinaties en burgemeester Jan Kottelenberg (CDA) van de voornamelijk christelijke Gelderse gemeente Neder-Betuwe. maakt zich daar "grote zorgen” over. Hij adviseert de Neder-Betuwnaren om zich nog eens te laten informeren of met de huisarts te gaan praten. "Het blijft een individuele keuze, maar we maken allen deel uit van de maatschappij en hebben naast de zorg voor onze eigen kring ook verantwoordelijkheden voor de mensen in onze bredere omgeving”, aldus de burgemeester.

Kottelenberg schaart zich met zijn oproep in een rijtje van burgemeesters van christelijke gemeenten die hun inwoners nogmaals aansporen om zich te laten inenten.

Burgemeester Jan ten Kate van Staphorst begon de raadsvergadering dinsdag met de oproep dat zijn inwoners "nog een keer moesten overwegen om zich te laten vaccineren”, meldde De Stentor dinsdag. "Het is de manier om uit deze situatie te komen”, aldus Ten Kate, die ook pleitte voor respect onderling. "Geef elkaar de ruimte. Letterlijk door op 1,5 meter afstand te blijven en figuurlijk door elkaars keuze te respecteren.” Ook burgemeester Cees van den Bos (SGP) van Urk deed zo’n oproep bij Omroep Flevoland.

Burgemeester Breunis van der Weerd (SGP) van Nunspeet drong er vorige maand al bij zijn inwoners op aan om toch prikken te halen vanwege de hoge besmettingsgraad in de Veluwse plaats. Maar hij liet meteen weten dat hij dat zelf vanuit zijn geloofsovertuiging niet deed. De burgemeester is nu geveld door een milde vorm van corona, zo maakte de gemeente woensdag bekend.

Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Eredienst) zei eerder deze maand het belangrijk te vinden om vooral in overleg te blijven met gebieden in bijvoorbeeld de Biblebelt waar nieuwe coronabrandhaarden oplaaien. Om het virus effectief te bestrijden, moet over zowel de handhaving van de regels als over vaccinaties gesproken blijven worden, vindt de minister. "Ik geloof dat we het nog steeds alleen samen kunnen doen."

Plaatselijke maatregelen
Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), noemde gerichte maatregelen in gemeenten waar veel besmettingen en lage vaccinatiecijfers zijn wellicht ook een optie. "Ik hoorde een dominee uit Staphorst aangeven dat hij het eigenlijk niet onredelijk vond om de uitvoeringen van het koor niet door te laten gaan en ook de kerkdiensten online te doen", aldus Kuipers, waaraan hij toevoegde dat hij niet over de nieuwe maatregelen gaat. Staphorst kent, net als een aantal andere gemeenten in de Biblebelt een relatief lage vaccinatiegraad. Lees ook: Staphorst: gevaarlijke coronabrandhaard of gezochte zondebok?

Dinsdag sprak SGP-leider Kees van der Staaij zich uit tegen maatregelen voor niet-gevaccineerden. "Het is een bedenkelijke en gevaarlijke ontwikkeling als het die kant opgaat", stelde Van der Staaij tegenover BNR. "De niet-gevaccineerden zijn de zondebok. Zo zouden we niet met elkaar om moeten gaan. Men gaat grenzen over door heel generaliserend en stigmatiserend over niet-gevaccineerden te spreken en daar zouden we ver van weg moeten blijven."

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

H
Schei uit met dat dwingen van een gif, het is GEEN VACCIN, Het is een spike eiwit wat je cellen binnendringt, waarbij je cellen heel vreemd kunnen gaan doen. DYS KAPPEN met dat gedram
J
Ja, helemaal gelijk. Sorry voor het woord, maar ik noem deze lieden deugkneuzen, echt wat deze mensen moet3n doen is zich laten informeren, niet door NPO en MsM, maar zoek op het internet, er is genoeg te vinden, wat deze mensen een ander inzicht kan geven…..ik word hier zo moe van…laten we als christenen e3n gezond wantrouwen naar overheid en instanties hebben.
Toon meer antwoorden (7)
Toon meer reacties (6)