Canadese voorganger gearresteerd - Tobias Tissen en vrouw
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

27 oktober 2021 door Redactie

Nog een Canadese voorganger gearresteerd voor houden fysieke samenkomsten

Een Canadese voorganger uit Manitoba werd afgelopen week gearresteerd voor het overtreden van de lokale coronamaatregelen. Na een nacht in de gevangenis gaf de politie aan dat hij alleen vrij werd gelaten onder de voorwaarde dat hij zou stoppen met het houden van fysieke samenkomsten in de kerk, meldt CBN News. "Dit is geestelijke strijd", aldus de gearresteerde voorganger, Tobias Tissen.

In mei kreeg Tissen de eerste officiële waarschuwing van de politie, nadat zij hadden vernomen dat de gemeente van de Canadese voorganger nog steeds bij elkaar kwam. Op dat moment was de maximale groepsgrootte van bijeenkomsten vijf personen vanwege de coronamaatregelen. Tissen diende samen met andere geestelijk leiders uit Manitoba een juridische aanklacht in tegen de strikte coronamaatregelen. "De eisen die de politie stelde waren zo streng, dat het zou betekenen dat ik niet meer naar de kerk kon gaan om Gods Woord te verkondigen. Daar kon ik niet mee instemmen", reageert de voorganger. Het lukte Tissen de politie maanden te ontwijken, maar werd op 18 oktober uiteindelijk aangehouden door de politie. 

Tissen ziet de arrestatie en de maatregelen als een aanval op gelovigen en een vorm van geestelijke strijd. "Het is een gevecht tussen goed en kwaad. Ze richten zich op publieke figuren die leidinggeven in het gevecht tegen het kwaad", aldus Tissen. Na 45 uur werd de voorganger vrijgelaten. "Wat een zegen was het moment van de vrijlating", aldus Tobias Tissen op zijn twitter. Hij deelt een video waarin hij zijn vrouw en kinderen omarmt na de lange uren in de gevangenis. "Prijs de Heer!", zegt hij in de video.

Evangelist Franklin Graham trekt aan de bel over de huidige situatie in Canada. "Dit is verontrustend", aldus Graham. Verschillende pastors zijn sinds het begin van de coronacrisis gearresteerd vanwege het overtreden van de coronamaatregelen, zoals Arthur Pawlowski, James Coates en Tim Stephens. De kerkgebouwen van de voorgangers werden tijdelijk gesloten. Zowel binnen- als buitendiensten met meer dan vijf mensen zijn verboden in Canada. Dit maakt fysieke kerkelijke samenkomsten zo goed als onmogelijk. Voorgangers en gemeenteleden verzetten zich tegen de maatregelen en stellen dat zij op basis van de grondwet het rechten hebben om hun geloof te praktiseren en wel bijeen mogen komen.

Lees ook: Afgesloten kerk strijdt tegen politie en zendt dienst uit vanaf geheime locatie in Canada ; Voorganger maakt politie uit voor nazi's tijdens arrestatie voor overtreden coronamaatregelen ; Canadese rechter beslist: grondrechten gearresteerde voorganger niet geschonden.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen