Steven Furtick
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

27 oktober 2021 door Patrick Goede

Pastor Steven Furtick ontvangt storm aan kritiek op social media en verwijdert bericht

Voorganger Steven Furtick van Elevation Church heeft een storm aan kritiek ontvangen op een Facebookbericht dat hij plaatste na zijn preek afgelopen zondag. De pastor heeft het bericht, waarin hij stelt dat "het volgen van Jezus je niet in iemand anders verandert maar laat zien wie je altijd al was", inmiddels verwijderd.

ChurchLeaders.com, een populaire website die onderzoek doet naar voorgangers en sprekers, stelde de controverse rond het bericht aan de kaak. Owen Strachan, een professor theologie, noemt Furtick in een tweet zelfs "een wolf en een valse leraar".

Petrus of Simon
De kritiek op Furtick concentreert zich rond 2 Korinthe 5:17 waarin Paulus zegt dat "het volgen van Jezus tot een nieuwe schepping leidt". In de preek die Furtick eerder gaf vertelt hij dat Jezus al "de Petrus in Simon zag". Furtick: "Hij is dus al Petrus maar hij is nog steeds Simon."

Er zijn ook christenen die oproepen tot voorzichtigheid met betrekking tot het bekritiseren van Furtick. Zo laat iemand op Furtick's Facebookpagina weten: "Ik ben geen Furtick-adept maar kunnen we ook stilstaan bij het feit dat hij het bericht weer verwijderd heeft? Misschien snapt hij, of diegene uit zijn team die dit geplaatst heeft, dat zonder de juiste context dit verkeerd geïnterpreteerd kan worden?" Ook wordt opgemerkt dat Furtick met het bericht mogelijk bedoelde dat Jezus ons transformeert tot wie we bedoeld waren te zijn. 

Ongeschikt
De ontstane kritiek op Furtick is niet nieuw. First Baptist Church-pastor John McArthur noemde de voorganger eerder al 'unqualified'. Furtick besloot om die aantijging in zijn voordeel te gebruiken. Hij schreef er het boek met de titel Unqualified over, waarin hij wijst op het gegeven dat Jezus juist 'ongeschikte' en ongekwalificeerde mensen zoals Petrus uitkiest voor zijn plannen.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Opnieuw een voorbeeld van een van de grote problemen met social media: memes, one-liners. Twitter is wat dat betreft een ramp. Losse kreten, geen context, dus iedereen plaatst er een eigen context omheen. Voeg aan het einde van de zin 'bedoeld te zijn' en alle kritiek is weg. Bedoelde Furtick dat en formuleerde hij onzorgvuldig? Of ontkent hij echt 2 Kor. 5:17? Geen flauw idee. Ik ken Furtick's preken niet, maar iemand aanvallen op een context- en intentieloze tweet is verkeerd.
Het lijkt er op dat er een stok gezocht werd om deze zeer succesvolle voorganger mee te slaan. Bekend thema...
H
Succesvol in het brengen van dwalingen ja. Niet succesvol in de ogen van Christus helaas...
Toon meer reacties (3)