Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

27 april 2009 door Jeffrey Schipper

Professionele predikanten gevaar voor de kerk

"De hand aan de ploeg" is de titel van een discussiestuk waar de synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) vorige week over sprak. Maar als zij deze kant opgaat, slaat de kerk niet de hand aan de ploeg, maar slaat zij de hand aan zichzelf. Kerkelijke gemeenten moeten meer samen gaan doen, en predikanten moeten meer samen gaan doen. Een geweldig recept om de PKN nog sneller in elkaar te laten storten dan zij nu al doet.

Academische vorming
Het rapport is een prachtig voorbeeld van wat er mis is met de PKN. Het gaat niet om de kerkleden, het gaat in het genoemde discussiestuk om de predikanten. Het gaat niet om Jezus volgen, het gaat om professionaliteit. Waar komt toch dat idee vandaan dat academisch gevormde predikanten zo belangrijk zijn voor de kerk? In ieder geval niet bij Jezus, die er geen been in zag zijn kerk te bouwen op vissers en andere laag-opgeleiden. Ook niet bij de sociale wetenschap, die heeft laten zien dat wereldwijd het academisch vormen van voorgangers een van de beste voorspellers is van krimp in de kerk. En al helemaal niet bij ons gezonde verstand, dat ons laat zien dat de PKN, de kerk met de meeste academisch gevormde en de meeste gepromoveerde theologen, het hardst acheruitboert.

Gewone kerkleden
Laten we beginnen bij de gewone kerkleden, die samen de plaatselijke gemeente vormen. Daar is waar kerk-zijn gebeurt. Daar is waar je echt samen bent. Wat nou als er maar veertig leden zijn en ze kunnen geen eigen dominee betalen? Geen probleem. Er zijn vast wel wat ouderlingen te vinden die eens wat vrije avonden op willen offeren om een preek voor te bereiden. En waarom ze niet ook meteen de sacramenten zouden mogen bedienen, ontgaat mij helemaal. In ieder geval is alles beter dan predikanten allerlei dingen regionaal te laten doen, en verschillende kerken te laten dienen. Dat is een functionarissenkerk, niet het lichaam van Christus.

Een beetje socioloog weet al gauw te vertellen dat als je twee clubs samenvoegt, 1 plus 1 ongeveer 1,5 is. Dat besef is in de PKN blijkbaar nog niet doorgedrongen. Met elke samenvoeging verliezen we weer meer mensen. En we blijven maar samenvoegen, net zolang tot we met z'n allen in de Dom in Utrecht passen en we Willibrord in zijn graf om horen draaien. De vernieuwing van de kerk moet beginnen door de gewone kerkleden centraal te stellen, en niet het beroepsperspectief van o zo professionele (en misschien ook nog een beetje gelovige) theologen.

Door: Marten Visser 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen