Ds. A. A. Brugge
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

28 oktober 2021 door Jeffrey Schipper

GerGem-predikant roept christelijke ouders op om hun pubers aan het lezen te krijgen

Hoe krijgen ouders hun pubers aan het lezen? Deze vraag stond onlangs centraal in De Saambinder, het weekblad van het Nederlandse kerkgenootschap de Gereformeerde Gemeenten. "Er zijn veel jongeren die weinig tot niets lezen. Zelf vinden ze dat vaak geen probleem", merkt ds. A. A. Brugge op.

"Lezen is goed voor de taalontwikkeling en de woordenschat van kinderen. Kinderen die veel lezen hebben een grotere woordenschat en begrijpen meer woorden dan kinderen die weinig lezen, ongeacht hun intelligentie of leesvaardigheid. Ook kunnen jongeren zich beter concenteren als ze veel hebben gelezen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat er een direct verband is tussen het aantal boekeen dat in een huis aanwezig is en het aantal jaren onderwijs dat een kind volgt."

"Waar we nog weinig over weten, is wat 'lezen' betekent in deze tijd van Facebook-timelines, Twitter-feeds, WhatsAppgesprekken, Instagram-accounts en Snapchat-video's. Jongeren lezen per saldo niet minder, maar het zijn vrijwel altijd combinaties van beeld, tekst en geluid, die voor de nodige afleiding zorgen. Wat we wél weten, is dat die prikkels funest zijn voor je concentratie, en dat het switchen tussen al die korte tekstjes niet leidt tot dieplezen (het geconcentreerd lezen van langere teksten of boeken)."

De gereformeerde gemeente-predikant uit Doetinchem wijst op een Boek dat boven alle boeken uitstijgt. "Dat is het 'heilig en Goddelijk Woord, te weten, zoveel als ons van node is in dit leven, tot Zijn eer en de zaligheid der Zijnen' (NGB, art. 2). Dat Boek moeten onze kinderen vooral lezen, tot hun eeuwig heil. We worden als opvoeders - ouders, ambtsdragers, leidinggevenden - geroepen om hen daarbij te helpen en te steunen: samen lezen, moeilijke woorden en zinnen uitleggen, vragen naar de betekenis en de boodschap aan het hart leggen."

"Daarnaast zijn er veel goede boeken en tijdschriften met een Bijbelse boodschap. Het is belangrijk om aan te sluiten bij de interesses en belevingswereld van een jongere. Er is voor elke tiener wel een onderwerp te vinden dat hem of haar aanspreekt. Dat vraagt van met name ouders wel inspanning om jongeren te stimuleren, en alert te zijn op mogelijkheden."

Foto: YouTube | Reformatorisch Dagblad

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen