kerk Haïti
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 oktober 2021 door Redactie

Familie ontvoerde zendelingen uit Haïti houdt hoop: "We vergeven de daders"

Familieleden van de ontvoerde zendelingen uit Haïti reageren vol liefde richting de ontvoerders. "We hopen dat ze zich zullen bekeren en we houden van hen", is de radicale boodschap van de vader van een van de gegijzelde christenen. Ruim een week na de ontvoering van de zeventien Amerikaanse zendelingen loopt de zoekactie nog steeds.

Na een bezoek aan een weeshuis in de hoofdstad Port-au-Prince, ging het mis op de terugweg. De groep westerlingen werd staande gehouden door een bende. Na het alarmerende bericht 'Bid voor ons. Bid, bid, bid!' is er niets meer van de groep vernomen. De bende 400 Mawazo eist losgeld voor de christenen en dreigt de zendelingen anders te vermoorden. "Ik zweer bij de donder dat wanneer ik niet krijg waar ik om vraag, ik een kogel door het hoofd van deze Amerikanen zal schieten", waren de woorden van de Haïtiaanse bendeleider Wilson Joseph.

De familieleden zijn diepgelovig en reageren met compassie richting de daders. "Als familie vergeven wij deze mannen. We zullen hen niet veroordelen", reageert een ouder van een van de de gekidnapte christenen. "We hopen dat ze zich zullen bekeren en we houden van hen", aldus een andere vader. De families hebben verschillende christelijke achtergronden van protestants tot Amish. Gebed bindt hen samen in deze moeilijke tijd. "We bidden dat de bende tot inkeer komt", reageerde Christian Aid Ministries, de Amerikaanse organisatie uit Ohio die de gezinnen uitzond naar Haïti.

Het aantal ontvoeringen neemt de laatste jaren in rap tempo toe in Haïti. Het land valt al langere tijd van de ene in de andere crisis en gewelddadige bendes maken daar gebruik van. Ze verdienen onder andere geld door het ontvoeren van burgers en het vragen van losgeld. Dat dit bij zo’n grote groep buitenlanders gebeurt is echter uitzonderlijk. Dit jaar werden volgens UNICEF minstens 71 vrouwen en 30 kinderen ontvoerd. Vorig jaar lag het totale aantal onvoeringen in Haïti op 59 vrouwen en 37 kinderen.

Bekijk in de onderstaande video het nieuwsverslag van NBC van de ontvoering.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen