Eppie Klein
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 oktober 2021 door Redactie

SGP-burgemeester Scherpenzeel vecht ontslag aan

"De commissaris van de Koning mag niet zomaar een burgemeester ontslaan", zegt de advocaat van Eppie Klein, waarnemend burgemeester van Scherpenzeel. Hij werd onlangs ontslagen en heeft volgens het AD een advocaat, Arjan Klaassen van BVD Advocaten uit Barendrecht, in de arm genomen om het ontslag aan te vechten.

De waarnemend burgemeester was begin dit jaar aangesteld om de fusie tussen gemeenten Scherpenzeel en Barneveld te begeleiden. Uit verschillende referenda onder de Scherpenzeelse bevolking bleek dat 82 procent tegen de fusie is. Over de herindeling van Scherpenzeel met Barneveld is vele jaren geruzied. De provincie wilde per se een fusie en Scherpenzeel was daar steeds fel tegen. Klein hoorde begin oktober van de Gelderse commissaris John Berends dat hij met ingang van 8 oktober uit zijn ambt was ontheven. Dat gebeurde vrijwel direct nadat minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken besloot dat Scherpenzeel zelfstandig mag blijven en ook een nieuwe burgemeester krijgt.

Aanleiding voor het onmiddellijke ontslag was een e-mail aan het Gelderse provinciebestuur over herindeling van Scherpenzeel, waarvan onduidelijk is wie die heeft geschreven. In de mail werd de integriteit van de provinciale bestuurders in twijfel getrokken. De provincie denkt dat Klein er meer van wist. Die ontkende dat eerst, maar paste zijn verklaringen later enigszins aan. Volgens commissaris Berends heeft Klein "geen invulling gegeven aan zijn onafhankelijke en verbindende rol als burgemeester. Hij is verstrikt geraakt in zijn eigen tegenstrijdige verklaringen. Ik kan en mag niet wegkijken als een waarnemend burgemeester niet zuiver handelt."

In Scherpenzeel is woedend gereageerd op het ontslag van Klein. Coalitiepartijen SGP en Gemeentebelangen Scherpenzeel (GBS) vinden het onacceptabel en willen zich er niet bij neerleggen. Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters begrijpt dit, maar onderstreept dat de commissaris wettelijk de waarnemend burgemeester mag ontheffen uit zijn functie. Advocaat Klaassen gaat de bestuursrechter vragen het ontslag op te schorten omdat het niet op rechtmatige wijze zou zijn gebeurd. Hij acht de kans groot dat de bestuursrechter het ontslag gaat opschorten, omdat er nu geen regels voor zijn. 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen