edelsteen balsem van gilead
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 oktober 2021 door Redactie

Archeologen vinden inscriptie balsem van Gilead in edelsteen

Ten noorden van de Stad van David, het oude Jeruzalem, hebben archeologen een bijzonder juweel gevonden. Op de gevonden paarse edelsteen is een inscriptie te zien van het oude Bijbelse 'balsem van Gilead', meldt CBN News. "Op de semi-kostbare steen zie je een duif en een vruchtdragend takje", vertelt onderzoeker Eli Shukron van de Israëlische Antiquiteiten Autoriteit (IAA).

Het symbool op de edelsteen is nog nooit eerder gevonden op voorwerpen in de Stad van David. "Toen we de tak met het fruit zagen hebben we gekeken naar op welke vrucht dit mogelijk kan duiden uit de tijd van de Tweede Tempel en het Byzantijnse Rijk", aldus Shukron. Samen met andere onderzoekers stelt hij dat het mogelijk een 'persimmonplant' is, ofwel 'Balsem van Gilead'.

De persimmonplant wordt nog steeds geteeld. Israëliër Guy Ehrlich houdt zich bezig met het telen van oude Bijbelse plantenrassen. Shukon bezocht de man om hem de steen te laten zien. "Ik zie dat het de Bijbelse persimmonplant is, de balsem van Gilead. Dat is fantastisch! Iemand heeft een takje van de plant genomen om het op de steen te tekenen. Het lijkt op geen andere plant die ik ken", bevestigt Ehrlich de hypothese van de onderzoekers. Het zien van de steen raakte Ehrlich. "Het voelde alsof iemand uit de oudheid mij een briefje had geschreven met de tekening van een van mijn eigen planten erop."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen