Behnam Benoka
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

22 oktober 2021 door Open Doors

'Soms voelt het leven als een hartaanval'

De sprekers op de Open Doors-dag van 6 november zijn bekend. Hoofdspreker is priester Behnam Benoka uit Irak. Hij stond voor een enorme uitdaging nadat IS na 2014 in de vlakte van Nineve vele kerken had verwoest. Een deel van de bevolking werd vermoord of sloeg op de vlucht. Van de 850.000 christenen die Irak in 2003 nog telde, zijn er vandaag nog slechts 175.000 over.

Priester Benoka voelt zich geroepen om de kerk door dit dorre dal heen te leiden. “Soms voelt het leven als een voortdurende hartaanval.” Ondanks alle verschrikkingen is hij er rotsvast van overtuigd dat de kerk de taak heeft hoop uit te stralen. Hij staat aan het hoofd van het wederopbouwtraject van de kerk en richtte een kliniek en een hulporganisatie op voor vluchtelingen in de Koerdische regio. Daarnaast doceert hij filosofie aan het Babel College in Ankawa in Irak.

Stokslagen
De tweede spreker is Gideon* uit Eritrea. Hij zat acht keer gevangen vanwege zijn geloof. Hij verbleef in een cel van 1,8 meter lang en 1 meter breed, in het donker. Hij werd met 700 stokslagen afgeranseld totdat hij voor dood werd achter gelaten. Hij wist zijn geloof te behouden en slaagde erin na zijn laatste straf Eritrea te ontvluchten. Pas achttien maanden later zag hij zijn vrouw en zoontje weer. Gideon woont nu met zijn gezin in Europa. Daar doet hij precies hetzelfde werk als hij in Eritrea deed: evangeliseren. Daarnaast ondersteunt hij van afstand de zwaar vervolgde kerk in Eritrea en wil hij een stem geven aan zijn geloofsgenoten in Eritrea die daar geen stem mogen hebben.

Barneveld
Dit jaar wordt de Open Doors-dag gehouden in de Midden Nederland Hallen in Barneveld. Bezoekers hebben de keuze om het middag- of een avondprogramma te volgen. Bij beide dagdelen is Nederlandse vertaling aanwezig. Bezoekers kunnen zich via de website aanmelden. Ook is het mogelijk om de dag via de livestream thuis mee te maken. Ook daarvoor geldt nog steeds dat aanmelden nodig is!

Foto: Open Doors

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen