Leah
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 oktober 2021 door Open Doors

Vier jaar geleden ontvoerd christelijk meisje in Nigeria leeft mogelijk nog

Vier jaar geleden werd de Nigeriaanse tiener Leah Sharibu ontvoerd en tot op heden was niet bekend of ze nog leefde. Nu heeft de voorganger die haar familie bijstaat laten weten dat Leah nog in leven is. “Daarvoor heb ik drie verschillende bronnen”, laat voorganger en advocaat Gideon Para-Mallam aan Open Doors weten.

“Ik kan niet teveel in detail treden, maar een van de bronnen is een vrouw die recent is vrijgelaten en ook door Boko Haram was ontvoerd. Zij heeft bevestigd dat Leah Sharibu nog leeft. Ze heeft haar onlangs nog gezien.”

Ontvoerd
Para-Mallam liet ook aan Open Doors weten dat Alice Ngaddah, een verpleegkundige van Unicef die negen dagen na Leah Sharibu werd ontvoerd door Boko Haram, ook ook nog leeft, evenals verschillende andere vrouwen.

In 2018 werd Leah ontvoerd toen haar school in de provincie Yobe in Noord-Nigeria werd overvallen door Boko Haram-strijders. Andere scholieren kwamen al snel vrij, maar omdat Leah als enige weigerde haar christelijke geloof af te zweren, werd zij vastgehouden door de terreurbeweging. Ze was toen 15 jaar oud.

Kind
Sindsdien doen geruchten de ronde dat ze gedwongen tot de islam zou zijn bekeerd en getrouwd met een van de commandanten van Boko Haram. Ook zou ze inmiddels van een kind van hem zijn bevallen.

“Die ontvoering is nu vier jaar geleden. Wat een traumatische ervaring voor deze tiener. Maar dank God dat ze tenminste nog leeft. We houden hoop dat er een dag aanbreekt dat ze vrij komt”, laat Para-Mallam weten vanuit de stad Jos in Noord-Nigeria.

In maart dit jaar riepen de ouders van Leah Sharibu in een open brief de president van Nigeria op zijn belofte te houden en te zorgen voor de bevrijding van hun dochter.

Boko Haram
“De passiviteit van de overheid, het wijdverspreide bezit van wapens en de cultuur van straffeloosheid, zorgen ervoor dat de invloed van Boko Haram en hun gewelddadige acties zich verder uitbreiden in het noordwesten van Nigeria. Aanvallen van gewapende bendes op scholen en dorpen hebben er toe geleid dat inmiddels zeshonderd scholen uit angst zijn gesloten. Sinds december vorig jaar zijn meer dan duizend kinderen uit vijf verschillende districten in het noordwesten van Nigeria ontvoerd.

“We zijn onthutst en we voelen ons machteloos dat deze ontvoeringen nog steeds door blijven gaan”, vertelt Para-Mallam. “Onze toekomst en die van Nigeria is in Gods handen. Maar veel bewoners voelen zich ontmoedigd en terneergeslagen. Laten we bidden dat God de harten van onze politieke leiders aanraakt zodat ze de werkelijke uitdagingen van dit land zullen zien en aanpakken.”

Nigeria staat op de negende plaats van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.


Christenvervolging
- Gideon kreeg zevenhonderd stokslagen: "Ik kreeg alleen medicijnen als ik mijn geloof zou ontkennen"
- Criminele bende ontvoert zestig kerkgangers in Nigeria
- Hindoe-nationalisten blijven christenen in India aanvallen
- Indiase christenen aangevallen tijdens kerkdienst door 200 radicale hindoes
- Cubaanse pastor al maanden vast vanwege deelname aan vreedzaam protest
Meer over Christenvervolging »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen