Kerk Haiti
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 oktober 2021 door Redactie

Ontvoerde zendeling Haïti in groepsapp: 'Bid voor ons. Bid, bid, bid!'

De Amerikaanse FBI en de politie in Haïti hebben inmiddels contact met de gewapende bende die afgelopen zaterdag 17 mensen uit zendingsgezinnen ontvoerde. De bende eist volgens het Amerikaanse Wall Street Journal 1 miljoen dollar losgeld per persoon. Tijdens de ontvoering stuurde een van de zendelingen een Whatsapp-bericht: ’We worden vastgehouden, ze hebben onze chauffeur. Bid, bid, bid.’

Afgelopen zaterdag werden de zendingsgezinnen ontvoerd nadat ze op bezoek waren geweest bij een weeshuis. Het gaat om zeven vrouwen, vijf mannen en vijf kinderen. Het jongste kind onder de ontvoerden is slechts acht maanden oud. De gezinnen zijn ontvoerd door een gewapende bende met de naam 400 Mawozo en waren door de Amerikaanse zendingsorganisatie Christian Aid Ministries uitgezonden naar Haïti. Ze waren vanaf het weeshuis met een bus onderweg naar het vliegveld toen bendeleden de bus aanhielden en de chauffeur wisten te overmeesteren. Ze namen de bus met de inzittenden mee.

'Bid dat de bende tot inkeer komt en zal geloven in Jezus Christus.'

Terwijl de ontvoering afgelopen zaterdag in volle gang was, stuurde een van de zendelingen enkele berichten in een groepsapp: ’Bid alsjeblieft voor ons! We worden vastgehouden, ze hebben onze chauffeur. Bid, bid, bid. We weten niet waar ze ons mee naartoe nemen.’ The Washington Post publiceerde het Whatsappbericht. Christian Aid Ministries riep eerder al op tot gebed voor de ontvoerden: ’Bid dat de bende tot inkeer komt en zal geloven in Jezus Christus.’

Voorlopig lijkt er van inkeer echter nog geen sprake te zijn, zo blijkt uit het artikel van Wall Street Journal. Ze spraken met minister van Justitie van Haïti Liszt Quitel. Zij vertelde dat er inmiddels contact is met de ontvoerders en dat ze per persoon een miljoen dollar losgeld eisen. Ook vertelde ze dat de onderhandelingen lang kunnen gaan duren: ”We proberen ze vrij te krijgen zonder losgeld te betalen. Want laten we eerlijk zijn, als we ze geld geven, wordt dat gebruikt om nog meer wapens te kopen.” De minister stelt op een soortelijk scenario te hopen als eerder dit jaar toen meerdere katholieke priesters samen met hun familie werden ontvoerd. Het ging in totaal om tien mensen, maar er werd slechts voor twee personen losgeld betaald. De andere acht kwamen toen ook vrij.

Ze worden vastgehouden in een zwaarbewaakt huis met minstens 400 zwaarbewapende bendeleden.

De zendingsgezinnen worden vastgehouden in een zwaarbewaakt huis. Quitel zegt dat er minstens 400 zwaarbewapende bendeleden in en rondom het gebouw aanwezig zijn. Het bendegeweld in Haïti neemt de laatste jaren in rap tempo toe, net als het aantal ontvoeringen. Het land valt al langere tijd van de ene in de andere crisis en gewelddadige bendes maken daar gebruik van. Ze verdienen onder andere geld door het ontvoeren van burgers en het vragen van losgeld. Dat dit bij zo’n grote groep buitenlanders gebeurt is echter uitzonderlijk.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen