Hugo de Jonge
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 oktober 2021 door Redactie

Hugo de Jonge reageert op Kamervragen Kees van der Staaij: 'Eigen keuze om al dan niet te vaccineren'

Kees van der Staaij stelde begin september Kamervragen aan demissionair minister Hugo de Jonge over vaccinatiedrang- en dwang en coronatoegangsbewijzen. Maandag kwamen de antwoorden op die vragen binnen. De Jonge reageerde onder meer op vragen over vaccinatiedwang op de werkvloer en natuurlijke immuniteit op Urk.

Van der Staaij vroeg aan de demissionair minister of hij zijn zorgen deelt over het feit dat sommige bedrijven hun klanten, bezoekers of werknemers willen dwingen om zich te laten vaccineren. ’In Nederland is er geen sprake van een vaccinatieplicht’, reageert De Jonge. ’Het is een eigen keuze om je al dan niet te laten vaccineren. Een werknemer is niet verplicht om zich te laten vaccineren en is ook niet verplicht om de vaccinatiestatus kenbaar te maken aan de werkgever.’ Wel mogen ondernemers volgens de demissionair minister eisen stellen aan klanten alvorens ze toegang te geven tot hun diensten. Ondernemers mogen dus in principe een vaccinatiebewijs aan klanten vragen, al gelden daarbij wel bepaalde voorwaarden.

’Als een werknemer vaccinatiedwang- of drang vanuit de werkgever ervaart, kan hij/zij dit het beste eerste met de werkgever bespreken’, reageert De Jonge op de vraag welke juridische mogelijkheden werknemers hebben. ’Zo nodig kan de werknemer binnen de eigen organisatie terecht bij de ondernemingsraad of de vertrouwenspersoon voor advies. Indien zij er samen niet uitkomen, heeft de werkgever of de werknemer de mogelijkheid om een procedure te starten bij de rechter. Derden kunnen daarnaast ook naar het College van de Rechten van de Mens gaan als zij vinden dat ze ongelijk worden behandeld.’

Ook stelde Van der Staaij de vraag wat de reactie van de demissionair minister is op een Israëlisch onderzoek ’waaruit blijkt dat natuurlijke immuniteit als gevolg van een doorgemaakte infectie langdurigere en sterkere bescherming geeft tegen de deltavariant van COVID-19 dan het Pfizervaccin. ’Zowel vaccinatie als het doormaken van een infectie geeft een goede bescherming tegen een ernstig ziekteverloop na besmetting met het SARS-CoV-2 virus’, aldus De Jonge, die ook reageert op de vraag van Kees van der Staaij over onderzoek naar natuurlijke immuniteit op Urk: ’In Urk had in april een hoger percentage van de bevolking antistoffen tegen het coronavirus dan de bloedbankdonoren. Dit suggereert dat op dat moment relatief veel inwoners van Urk de infectie hadden doorgemaakt.’

Bekijk hier alle antwoorden op de Kamervragen van Kees van der Staaij.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

G
De minister speelt het slim. Hij legt het de bedrijven (horeca) op, maar hij weet dat het tegen de grondwet is. Als puntje bij paaltje komt, dan is hij niet thuis want dan zijn het ineens bedrijfsregels en ligt het bij de ondernemer. Maar als hij niet meewerkt komt de staat om de hoek met de wurgers (boa's).

Snap je nu hoe hij maximaal mensen de grondwet laat overtreden en zelf buiten alle beschuldiging blijft.

Slangachtige gewoon.