Virginia
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 oktober 2021 door Patrick Goede

Kritiek op vicepresident Kamala Harris voor politieke campagne in kerken Virginia

Vicepresident Kamala Harris van de VS wordt hevig bekritseerd vanwege een politieke boodschap die bedoeld is voor 300 Afro-Amerikaanse kerken in de staat Virginia. Ze roept kerkgangers daarin op om voor een bepaalde kandidaat te stemmen. De CNN meldde afgelopen zaterdag dat Harris op deze manier strijd voert voor democraat Terry McAuliffe die begin november tot gouverneur gekozen kan worden. In het traditioneel 'blauw' gekleurde Virigina loopt het namelijk nog niet zo lekker in de peilingen.

De controverse is te danken aan een bepaalde wet genaamd het 'Johnson Amendment' uit 1954, hierin wordt de scheiding van kerk en staat bepleit "om de integriteit van belastingvrije non-profit organisaties te beschermen". Dat vertelt Rob Boston van de juridische organisatie voor kerk en staat aan de Christian Post: "Niemand wil zijn liefdadigheidsinstellingen of plekken van aanbidding uit elkaar getrokken zien worden door politieke campagnes. Een video afspelen in kerken waarin wordt aangedrongen op het stemmen voor een bepaalde kandidaat baart zorgen over het overtreden van het Johnson Amendment."

Voormalig president en republikein Donald Trump was een groot voorstander van het negeren van het Johson Amendment zodat "kerken zich op basis van vrijheid van religie konden uitspreken over hun politieke voorkeur". Hij liet zich ook veelvuldig zien in kerken en vicepresident Mike Pence nam tijdens de verkiezingscampagne van 2016 een video op voor duizenden kerken met daarin de boodschap om op Trump te stemmen. Daar kwam toen veel kritiek op van de democraten. Jurist Jonathan Turley noemt het dan ook hypocriet dat de democraten nu een zelfde strategie toepassen. "De media en juristen die toen zo verontwaardigd waren hoor je nu niet."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen