kaars in kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 oktober 2021 door Redactie

Christenen reageren op moord Britse parlementariër Amess: "Onbegrijpelijk"

Afgelopen weekend kwam Britse parlementariër David Amess (69) om het leven bij een steekpartij bij een kerk. De familie van de vermoorde christen ziet de aanval een oproep tot eenheid en tolerantie, ook richting christenen. "Probeer elkaar te begrijpen", zegt de familie in een statement.

De weduwe, Julia, en andere familieleden gingen op bezoek bij de kerk waar Amess werd neergestoken door een Somalische man (25) met een moslimachtergrond. De politie ziet de steekpartij als een terreurdaad. De kerk is gelegen in Leigh-on-Sea, waar Amess een bijeenkomst hield voor zijn kiezers. In de kerk nam Julia Amess de tijd om steunbetuigingen te lezen die daar waren achtergelaten door de achterban van de parlementariër en andere christenen. Verschillende kerken hebben een hoek ingericht waar gelovigen een kaarsje kunnen aansteken in nagedachtenis van de christen. 

Londense pastoor Jeffrey Woolnough uit zijn rouw om het verlies van Amess. "Het was een goede Oost-Londense man zonder angst voor het doorbreken van taboes", aldus Woolnough. "Heb je David Amess ooit zonder een lach op zijn gezicht gezien? Wanneer je hem groette, was hij altijd blij en vriendelijk." Ook Stephen Cottell, de aartsbisschop van York, geeft aan dat het moeilijk is deze 'terreur te omvatten'. "Het is schokkend om te zien dat een man die zo toegewijd was aan het dienen van zijn gemeenschap en de maatschappij slachtoffer wordt van zulk geweld, terwijl hij aan het werk was als parlementariër", reageert Cottrell op het verlies van Amess.

David Amess was een praktiserende Rooms-Katholiek, bij wie het geloof hoog in het vaandel stond. Het christelijke geloof was voor de parlementariër het uitgangspunt voor zijn keuzes op politiek en maatschappelijk gebied. Zo was Amess stellig tegen de legalisering van het homohuwelijk en abortus. Daarnaast stond de christen bekend om zijn initiatiefneming in de Brexit-deal. De katholieke politicus Lord Alton betuigt zijn steun. "Ondanks al het goede in deze wereld, gebeuren er nog steeds zulke vreselijke dingen", aldus Alton.


Politiek
- Coronadebat: ChristenUnie steunt nieuwe maatregelen, SGP blijft zeer kritisch
- Achterban ChristenUnie vindt dat 'klimaat' hoogste prioriteit moet krijgen bij onderhandelingen
- Waarom voor de ChristenUnie een spannende tijd aanbreekt - CIP Podcast
- Kees van der Staaij messcherp tijdens formatiedebat: "Dit is toch gewoon poppenkast?"
- Historisch moment voor SGP in strijd voor éénverdieners: 'Prachtige mijlpaal'
Meer over Politiek »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen