Sir David Amess MP - screenshot BBC
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 oktober 2021 door Redactie

Britse conservatieve politicus Amess neergestoken bij kerkgebouw

De Britse parlementariër David Amess (69) is overleden nadat hij vrijdagavond werd neergestoken bij een bijeenkomst in een kerk in Leigh-on-Sea. De politicus van de Conservatieve Partij (een Tory) is in de nacht van vrijdag op zaterdag overleden. Een 25-jarige verdachte met naar verluidt een Somalische moslimachtergrond is aangehouden door de politie die de steekpartij ziet als terreurdaad.

De Tory stond bekend om zijn stellige standpunt tegen abortus en het homohuwelijk. Zijn achterban bestond voornamelijk uit conservatieve christenen die de politicus steunden. Op zaterdagochtend werd een mis gehouden in Leigh-on-Sea ter nagedachtenis van de rooms-katholieke politicus. Als deel van de rechtervleugel van de Conservatieve Partij was hij een van de eerste voorvechters van het verlaten van de EU door Groot-Brittannië, wat later bekend werd als de 'Brexit'. Na het doorvoeren van de Brexit vocht hij voor het zoveel mogelijk loskoppelen van de Britse economie van de Europese economie in de 'Leave means Leave'-campagne.

Andere parlementariërs reageren geschrokken op het overlijdensbericht. "We zijn allemaal geschokt en verdrietig", aldus premier Johnson na een speciale kabinetszitting tegen de BBC. "Iedereen is diep getroffen door het nieuws." Bij verschillende overheidsgebouwen en huizen van parlementariërs, waaronder die van de premier, hangt de Britse vlag halfstok.

Het is de tweede keer in ruim vijf jaar dat een Britse politicus omkomt bij een dodelijke aanslag. Het parlement kijkt naar hoe ze zorgvuldiger om kunnen gaan met de beveiliging van parlementariërs, zonder dat ze hun contact met de burgers en de maatschappij verliezen. De politie geeft aan dat er mogelijk een verband is met islamitisch extremisme en behandelt de steekpartij als terreurdaad. Britse media spreekt over een moslim met Somalische achtergrond. De precieze motieven en details van de steekpartij zijn niet bekend. Het onderzoek naar de aanslag loopt nog.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

En toen was het stil, want:

Het slachtoffer is......

De dader is een.......

Toen bleef het stil.
@Hans: pardon? Leef je in een parallel universum want er wordt m.i. niets verhuld over de dader, integendeel. Wishfull thinking, Hans??
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (1)