Ds. H. Korving
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

20 oktober 2021 door Jeffrey Schipper

'Ik denk dat mijn droefheid over de zonden niet oprecht genoeg is'

"De laatste tijd voel ik me vaak bedroefd over mijn zonden en probeer ik er mee te breken, maar elke keer voel ik me er weer ‘goed’ bij dat ik me zo slecht voel. Er is een soort ‘tweede ik’ die van een afstandje toekijkt en zich goed voelt over zichzelf. Daarnaast val ik elke keer terug in grote zonden, waarbij ik op dat moment weleens aan God denk, maar dat mijn geweten dan opeens bijna niet spreekt, waardoor ik weer denk: zie je wel, die droefheid is helemaal niet oprecht", aldus een vragensteller die in de vragenrubriek van Refoweb.nl op zoek is naar advies.

Ds. H. Korving (foto) benadrukt in zijn antwoord dat je nooit genoeg droefheid over de zonde kunt ervaren. "Waarom stel je die trouwens alleen bij het onderwerp “droefheid over de zonde”? Er zijn meer kenmerken van het werk van de Heilige Geest, zoals geloof in de Heere Jezus, afkeer van de zonde, gebed, honger naar het Woord, vreugde in God, offervaardigheid, naastenliefde, geduld, zachtmoedigheid enz. De Heidelbergse Catechismus spreekt over de bekering als een levenslang proces van sterven en opstaan: de afsterving van de oude mens en de opstanding van de nieuwe mens.

In jouw vraagstelling lijkt het wel alsof de droefheid over de zonde een doel in zichzelf is. Dat kan het nooit zijn, natuurlijk. Het doel is dat je bij de Heere Jezus uitkomt. Het antwoord op de vraag: wanneer ben je diep genoeg aan je zonde ontdekt, is: wanneer het je naar Christus heeft uitgedreven", aldus de christelijke gereformeerde predikant uit Urk.

Lees zijn volledige antwoord op Refoweb.nl

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Vreemde opmerking eigenlijk: 'wanneer ben je diep genoeg aan je zonde ontdekt'. 'k Ben wel kerkelijk opgevoed, maar heb dit nog nooit gehoord. En de volgende: 'maar elke keer voel ik me er weer ‘goed’ bij dat ik me zo slecht voel.' En: bekering is een levenslang proces van sterven en opstaan. De invloed van de leer van de erfzonde lijkt me aanwezig ...
Bijzonder gesterkt door Gods woord in Romeinen 8:1 e.v. Zo is er dan nu geen veroordeling voor hen, die in Christus Jezus zijn. Want de wet van de Geest des levens heeft U in Christus Jezus vrijgemaakt, van de wet der zonde en des doods. Ik moest denken aan een persoon in de gevangenis. Nadat iemand een losprijs heeft betaald (Jezus), werd de deur naar de vrijheid geopend, maar de gevangene liep niet uit zijn cel omdat hij vasthield aan de wet van de zonde terwijl hij toch was vrijgemaakt!