Bach
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 oktober 2021 door Redactie

Muziekcursus ‘Geen Bach zonder Sweelinck?’

In 2021 is het precies 400 jaar geleden dat Nederlands beroemdste componist Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) overleed. In de Nederlanden was hij beroemd om zijn vocale muziek, in heel Europa om zijn instrumentale composities. Hij was de leraar van belangrijke Duitse componisten onder wie Praetorius en Scheidemann. Via hen is zijn kennis en kunde terechtgekomen bij onder meer Johann Sebastian Bach (1685-1750).

Tijdens deze tweedelige cursus plaatst musicoloog drs. Jan-Willem van Ree de muziek van Sweelinck in internationaal perspectief. Vragen die aan bod komen zijn: wat maakt Sweelincks muziek zo uniek? Welke leerlingen studeerden bij hem en hoe is dat terug te horen in hun werk? Reikt Sweelincks invloed inderdaad tot aan Bach?

Veel luisterfragmenten
Aan de orde komen uiteraard Sweelincks muzikale oeuvre en composities van onder meer Scheidemann, Reincken, Buxtehude en Bach. Uitgebreid wordt ingegaan op Sweelincks Fantasieën, de Preludia van Buxtehude en Bachs koraalvoorspelen, waaronder 'O Mensch bewein dein Sünde groß', BWV 622.

De cursus bevat veel luisterfragmenten. Er wordt gebruik gemaakt van een hand-out. Na afloop kregen de cursisten de powerpoint presentatie mee naar huis.

Cursusinformatie
De cursus vindt plaats op dinsdag 19 en 26 oktober op twee locaties. Van 10.30-12.15 uur in Kerkelijk Zalencentrum Rehoboth in Ede (Driehoek 11) en van 14.30-16.15 uur in Hotel Rozenhof (Heilig Landstichting). Meer informatie en inschrijving via www.cultuur-avontuur.nl.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Hallo CIP!Op de foto staat niet Jan Pieterszoon Sweelinck of Johann Sebastian Bach.H
Wel even een waarschuwing: JP was rooms-katholiek en is dat met overtuiging z'n hele leven gebleven. Geweldige muziek desondanks. Wat leert ons dat?