Dutch Baroque Orchestra
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 oktober 2021 door Redactie

Werken van bekende en onbekende 18e-eeuwse Nederlandse Barokcomponisten worden uitgelicht

Onder de titel ‘Dutch Baroque plays Dutch baroque’ brengen leden uit het Dutch Baroque Orchestra op vrijdagavond 15 oktober werken van bekende en onbekende 18e-eeuwse Nederlandse Barokcomponisten zoals De Fesch, Ruppe, Hellendaal en Ruloffs. Het programma duurt een uur en wordt uitgevoerd op authentieke instrumenten door Ivan Iliev (viool), Kristen Huebner (traverso), Anne Linde Visser (cello) onder artistieke leiding van Gerard de Wit (klavecimbel). Het concert vindt plaats in de Oude Kerk in Zwijndrecht. Aanvang 20:00 uur.

Lang werden Nederlandse componisten als middelmatig beschouwd. Natuurlijk was J.P. Sweelinck een bekende naam maar lang werd er weinig muziek van hem gespeeld of gezongen. Gelukkig wordt de belangstelling voor oude Nederlandse muziek steeds groter. Toch is er nog veel oude muziek die weinig op concertprogramma’s klinkt. Onder de titel ‘Dutch Baroque plays Dutch baroque’ brengen leden uit het Dutch Baroque Orchestra bekende en onbekende 18e-eeuwse componisten naast elkaar in één programma. Natuurlijk klinkt in dit Sweelinck-jaar ook muziek van deze grote meester. De componisten van dit concert geven een kleurrijk beeld van wat er zoal in de 18e eeuw in ons land gepubliceerd en vooral gespeeld werd. Gerard de Wit: “Dit programma is het bewijs van hun voortreffelijke muziek.”

Programma
J.P. Sweelinck (1562-1621) Malle Sijmen, Toccata XVI in a-klein
P. Hellendaal (1721-1799) Sonate in d voor viool en B.C. (opus 4 no. 3)
C.F. Ruppe (1753-1826) Sonate in G voor traverso en concerterend klavecimbel (opus 11 no. 2)
B. Ruloffs (1741-1801) Sonate in G voor viool, cello en concerterend klavecimbel (opus 1 no. 1)
V.H. Focking (?-1796) Sonate in D voor traverso en B.C. (opus 1 no. 5)
W. de Fesch (1687-1761) Triosonate in g voor traverso, viool en B.C. (opus 7 no. 4)

Uitvoerenden
Onder artistieke leiding van Gerard de Wit (klavecimbel) treden ook op Ivan Iliev (viool), Kristen Huebner (traverso), Anne Linde Visser (cello).

Gerard de Wit
Gerard de Wit is als artistiek leider van Dutch Baroque één van de jongere oude muziek-pioniers van dit moment. Als organist, klavecinist en dirigent wil hij ambassadeur zijn voor de oude muziek. Daarbij heeft het werk van Johann Sebastian Bach een centrale plek. Voor Gerard de Wit staat de vitale uitvoeringspraktijk van oude muziek voorop. Met Dutch Baroque gaf hij succesvolle uitvoeringen van de Hohe Messe en de Matthäus Passion en Messiah.

Klik hier voor meer informatie

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen