John Lapré
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 oktober 2021 door Redactie

Terugkijken: de EO-documentaire waarin John Lapré wordt gevolgd

In de EO-documentaire ‘Hemel, hel & regenboog’ wordt de 35-jarige John Lapré gevolgd. Hij woont samen met zijn partner Lionel in Den Helder. Daar werkt hij als marineofficier, hij is jurist en secretaris van de Commandant Zeestrijdkrachten. ’s Avonds en in het weekend gaat hij op missie en levert hij zijn bijdrage om de reformatorische en evangelische gemeenschappen in Nederland inclusiever en veiliger te maken voor lhbti’ers. De documentaire was maandagavond (11 oktober) op Coming Out Day te zien op NPO2.

Segers en het Pieter Zandt
‘Hemel, hel & regenboog’ geeft een intieme inkijk in een wereld die veelal gesloten blijft voor buitenstaanders. In de EO-documentaire is te zien hoe Lapré in gesprek gaat met ChristenUnie voorman Gert-Jan Segers over zijn kijk op de omstreden conversietherapie. Ook wordt John uitgenodigd op het reformatorische Pieter Zandt College in Kampen, zijn oude middelbare school. De school wil graag van John leren hoe zij lhbti-jongeren een veilige omgeving kunnen bieden.

Wij-zij-denken overstijgen
Nadat John Lapré eerder meewerkte aan de EO-documentaire ‘De kast, de kerk & het koninkrijk’ is ‘Hemel, hel & regenboog’ een persoonlijk portret. Lapré: “Geloof en lhbti staan nogal eens op gespannen voet met elkaar, niet alleen in de kerk, maar ook in gezinnen, politiek, gesprekskamers en op scholen. Juist daar waar het schuurt, probeer ik mee te denken hoe elkaar vast te houden ten gunste van hen om wie het draait: de lhbti’ers zelf. Tijdens deze missie ontdekte ik dat ontmoeting, elkaar in de ogen kijken en een open gesprek van wezenlijk belang zijn. Dat er, ook al hebben mensen verschillende meningen en opvattingen, dan iets gebeurt wat polariserend wij-zij-denken mijlenver overstijgt. In de film komt dit soms indringend naar voren. Het is voor mij een voorrecht om samen met de kijker die mooie dynamiek van dichtbij te zien.”

De documentaire werd besproken in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 29:45

Klik hier om de documentaire terug te kijken. Lees ook: John was een gewilde spreker in christelijk Nederland; totdat hij homo bleek te zijn. Vorig jaar verscheen op CIP.nl een briefwisseling tussen prof. dr. Willem Ouweneel en Lapré over homoseksualiteit.

Foto: EO

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Het gesprek in het Pieter Zandtcollege laat zien dat Gomarus geen uitzondering is op de verlegenheid binnen het christelijk onderwijs met jonge lhbt-ers om te gaan, de wet lijkt het telkens te winnen van de genade..WWJD als Hij een leerling zou hebben die dit probleem aan Hem voorlegt..
Respect voor John Lapré , brok in m’n keel zeer indringende Documentaire. Ook de brede en de smalle weg wat dat als kind bij hem teweeg bracht .

Nog een hele weg te gaan in Christelijke Kringen , om je naaste lief te hebben ( te accepteren ) als jezelf en God boven alles , ons eerste en énigste gebod !

Dan denk ik aan Henry Nouwen z’n uitspraak :

Je bent een Geliefd kind van God .

En dat geld voor ieder schepsel : man vrouw anders geaard .

Als God voor je is , wie zal tegen je zijn ?
Deze prachtige documentaire zou iedereen moeten zien!

Toon meer reacties (3)