Lakewood Church
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 oktober 2021 door Redactie

Amerikaanse megakerk betaalt coronasteun terug: "We kiezen niet voor kwijtschelding"

In de coronacrisis ontving Amerikaanse megakerk Lakewood Church in Houston naar schatting 4,4 miljoen dollar overheidssteun. De grootste kerk van Amerika gebruikte het geld om de lonen van 350 werknemers en hun gezinnen uit te betalen. De kerk begon in januari met het terugbetalen van het geld, zonder om kwijtschelding te vragen, meldt de Christian Post.

Het geld was afkomstig uit de Paycheck Protection Program (PPP) een fonds voor kleinere bedrijven om salarissen van werknemers te kunnen uitbetalen in de crisis die volgde op de coronapandemie. De PPP moet worden terugbetaald, met een lage rente van 1 procent. Wanneer een ondernemer de lening niet kan betalen, het meeste geld heeft besteed aan het uitbetalen van werknemers en geen werknemers heeft ontslagen, kan hij vragen om 'vergiffenis' van de lening. Dat betekent dat de lening wordt kwijtgescholden.

Lakewood Church, onder leiding van voorganger Joel Osteen, kiest vrijwillig voor het terugbetalen van de lening, in plaats van voor de kwijtschelding. "Op geen enkel moment hebben we overwogen de lening kwijt te laten schelden. Sinds januari betalen we maandelijks een deel van de PPP terug", luidt de reactie van de kerk. Volgens The Associated Press ontving de kerk minstens 3,5 miljoen dollar. Naar schatting loopt het bedrag op tot 4,4 miljoen terug te betalen schuld.

Jurist Rob Boston vertelt waarom hij denkt dat de megakerk koos voor het terugbetalen van de lening in plaats voor van het kwijtschelden. "Als je kijkt naar het handelen van kerken in de Amerikaanse geschiedenis, zie je dat de plaatsen van aanbidding zichzelf financieren en onafhankelijk zijn van overheidsfinanciering. Op deze manier zijn ze niet gebonden aan bepaalde voorwaardes", aldus Boston.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen