huwelijksproblemen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

12 oktober 2021 door Jeffrey Schipper

'Op seksueel gebied ervaar ik in mijn huwelijk veel teleurstelling'

"We zijn ongeveer 15 jaar gelukkig getrouwd, ouders van kinderen. We hebben het goed samen en er is veel onderlinge warmte en liefde in ons gezin. Alleen op seksueel gebied ervaar ik (vrouw) veel teleurstelling en ik vind het lastig daarmee om te gaan. Nadat hij klaar is gekomen heeft hij vaak geen behoefte meer tot verder seksueel contact. Zo heb ik nog nooit een orgasme ervaren", laat een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl weten. "Kan ik iets doen om dit te veranderen of kan ik dit beter accepteren en me focussen op alle goede dingen die we wel samen hebben?"

"Angsten en teleurstellingen kunnen veel invloed hebben op het seksuele welbevinden en ook het functioneren van de penis", antwoordt psychosociaal therapeut Wilbert Weerd. "Een bepaalde gevoel van falen of onveiligheid kan ook gevolgen hebben voor het al dan niet stijf worden van de penis. Als daar de druk om te moeten veranderen nog eens bijkomt, kan je maar zo vast komen te zitten in een impasse. Ik proef je vermoeidheid door je vraag heen en de zucht die erdoor heen klinkt. Als pogingen om te veranderen strandden lijkt berusting de enige begaanbare weg.

Mijn antwoord op dit dilemma- berusting of nog pogingen doen om te veranderen- is eigenlijk geen van deze twee. Er ligt nog een ander te ontgonnen gebied in jullie partnerrelatie. Dat is het doorspreken van de pijn, teleurstelling, angsten, vermoeidheid. De hele diepe, intieme hartsgesprekken waar je die gevoelens met elkaar deelt die je zelden deelt en soms niet eens heel bewust bent dat je ze hebt. Wel of geen erectie/orgasme is daarin de aanleiding en niet de oorzaak. Wat het voor je betekent is belangrijker.

Het is belangrijk dwars door de pijn heen te gaan en elkaars pijn zien, erkennen en elkaar troosten. Dan hoef je ook niet meer seks te mijden maar kan je delen dat je teleurgesteld bent en kan je man daarvoor erkenning geven", aldus Weerd.

Lees zijn volledige antwoord op Refoweb.nl

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

W
Het is misschien aan te raden bij deze problematiek de seksualiteit te veranderen. Voordat de man meteen bij de vrouw naar binnen wilt, kan je heel goed andere dingen doen, die gericht zijn op het genot van je geliefde vrouw. Ik ga hier natuurlijk niet in details treden want dat kan iedereen voor zichzelf bepalen. Ga wat de vrouw fijn vindt, prioriteren. Ga er eerst vanuit om je vrouw te laten genieten. En daar gaat het ook om in liefde, gezonde relaties en seksualiteit. Gericht zijn op de ander. Dat mag in de liefde op de eerste plaats komen