slavernij
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 oktober 2021 door Jeffrey Schipper

Groot onderzoek naar kerkelijk aandeel in slavernijverleden op komst

In kaart brengen hoe het denken over slavernij en racisme binnen de protestantse kerken is ontwikkeld. Daar gaat theoloog Heleen Zorgdrager van de Protestantse Theologische Universiteit (PthU) zich de komende tijd mee bezig houden, zo meldt Trouw.

Zorgdrager: "Kerk en theologie moeten verantwoording afleggen over hun aandeel in deze geschiedenis. Ik hoop dat ons onderzoek een eerste stap kan zijn in een bezinning hierop." Met 2023 op komst, het herdenkingsjaar van de afschaffing van de slavernij, hoopt scriba René de Reuver van de PKN lessen uit het verleden te trekken. "We willen het verleden een spiegel voor nu laten zijn", aldus de voorman van de PKN.

Het zijn vooral de protestantse kerken die verbonden zijn met het koloniale verleden. Destijds was de hervormde kerk de Nederlandse staatskerk.

Lees hier meer in dagblad Trouw.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Misschien ook maar dan meteen de eeuwenlange 'klassenstrijd' in NL 'aanpakken', mensen die 'banken' in kerken huurden en altijd door hun komaf de voorname plaatsen innamen (dat gebeurde al in Bijbelse tijden, zie Markus 12 en Lukas 20). En dan leggen we op basis van die afkomst als een soort boetedoening aan nazaten van die rijken bijv. 25% 'tienden' op en de nazaten van de armen krijgen korting??? De 'happy few' waren verantwoordelijk voor de slavernij, het klootjesvolk in algemeen en vrouwen in bijzonder had geen enkele zeggenschap.