Kees van der Staaij
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 oktober 2021 door Jeffrey Schipper

SGP-leider waarschuwt tegen afrekencultuur: "Er mag meer ruimte zijn voor mildheid en genade"

PVV-leider Geert Wilders diende vorige week opnieuw een motie in voor nieuwe verkiezingen. "Dit slaat toch helemaal nergens op? Dit is toch gewoon poppenkast?", reageerde SGP-leider Kees van der Staaij in de Tweede Kamer. In gesprek met De Telegraaf legt de fractievoorzitter uit waarom hij de Haagse afrekencultuur hekelt.

"Die neiging om elke fout van een bewindspersoon op te kloppen en te vragen: wie is aansprakelijk en wat moeten de gevolgen zijn? Dat helpt niet per se bij reflectie en een lerende overheid", maakt Van der Staaij duidelijk. "Vergelijk het met sport: je zou het spel bederven als je bij elk tekort onmiddellijk een rode kaart zou trekken. Die neiging is er in de politiek wel." Volgens hem ligt een "inquisitie-democratie" op de loer. "Er mag wat meer ruimte zijn voor mildheid en genade."

"Het helpt voor partijen die soms in de oppositie zitten en soms in de coalitie bij moties van wantrouwen te zeggen: zullen we anderen eens beoordelen zoals we zelf ook beoordeeld worden", aldus de christenpoliticus.

Lees hier het volledige interview in De Telegraaf. Lees ook: Kees van der Staaij messcherp tijdens formatiedebat: "Dit is toch gewoon poppenkast?"

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

N
Kees is en blijft een topper
P
De andere kant is wel, dat alhoewel het kabinet gevallen is over de toeslagenaffaire, dit vrijwel geen praktisch gevolgen heeft voor het kabinet. Officieel demissionair regeren ze alsof ze missionair zijn en proberen ze zich zo veel mogelijk in een nieuw kabinet te klonen in de formatie. Het zijn toch deze bewindspersonen die het doorzettende werk van Pieter Omtzigt en Renske Leijten lang hebben gedwarsboomd, met pijnlijke gevolgen voor veel burgers.
W
Er is al zoveel schade aangericht door deze "Rutte doctrine". En met deze kliek gaat dat nooit veranderen. het is hoog tijd dat er nieuwe verkiezingen komen.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (1)