De ambulance komt aan in het Shaare Zedek-ziekenhuis; beeld Shaare Zedek
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

SAMEN MET SHAARE ZEDEK

 

Hoe Shaare Zedek-medewerkers in 30 minuten 120 patiënten hielpen

"Het hele land hield zijn adem in: het was een nacht van verschrikking." Zo omschrijft professor Ofer Merin, de directeur-generaal van het Shaare Zedek-ziekenhuis de situatie toen een tribune in een synagoge instortte. Het gebeurde op de West Bank, net ten noorden van Jeruzalem, wat ervoor zorgde dat het ziekenhuis in 30 minuten 120 patiënten moest helpen. "Het zag eruit als een oorlogsgebied."

Honderden Shaare Zedek-medewerkers verlieten met spoed hun huis op Shavuot-nacht en brachten de volgende uren door in de operatiekamers, trauma afdeling, en andere afdelingen. De frequente rampoefeningen bewezen hun effectiviteit tijdens deze uitzonderlijke noodsituatie. "We bestudeerden de resultaten en voerden een diepgaande studie uit om lessen te trekken en processen te verbeteren", zegt Merin.

"Het was een nacht van verschrikking in Jeruzalem. Ik weet niet wanneer een ziekenhuis in Israël voor het laatst 120 patiënten tegelijk moest opnemen ten gevolge van een incident met zoveel massaslachtoffers. Shaare Zedek's Trauma afdeling zag er die avond uit als een oorlogsgebied, met enorme beslissingen ter plaatse. Net als engelen in het wit vochten honderden medewerkers voor het leven van patiënten, van wie velen in kritieke of ernstige toestand aankwamen, waarvoor elke seconde kostbaar is."


Artsen staan rond een bed gebogen in het Shaare Zedek-ziekenhuis. De foto is niet op de betreffende avond genomen, toen het sabbat was en er geen foto's gemaakt mochten worden. Beeld: Shaare Zedek

Adem inhouden
Het hele land hield zijn adem in toen er berichten binnenkwamen van de plaats van de tragedie in Givat Zev. Op die momenten verklaarde Shaare Zedek's PA de ernst van de situatie: een massaslachtoffer-incident. Die boodschap werd tegelijkertijd doorgegeven aan honderden medische stafleden, thuis, in de synagoge, tijdens hun feestelijke maaltijd met de familie ... artsen, verpleegkundigen, beeldvormingstechnici (Röntgen, CT, MRI, Echografie), traumateams, chirurgisch personeel, schoonmaakpersoneel, beveiligingsteams, maatschappelijk werkers, logistieke mensen en meer.

Ze lieten alles vallen en spoedden zich naar het ziekenhuis. Ze waren allemaal bekend met de rampoefeningen en hadden geen uitleg nodig. Ze klikten onmiddellijk in de noodmodus. Niemand, van de honderden die al in het ziekenhuis liggen tot de vele meer die van buitenaf naar binnen stroomden, had ooit gedacht hoe de theoretische oefeningen zo kritisch zouden zijn in een echte situatie

Tientallen ambulances
Amper een paar minuten waren verstreken toen tientallen ambulances, de ene na de andere, de gewonden binnenbrachten - hoofdletsels, bewusteloze tieners, ongeïdentificeerde kinderen zonder hun ouders, gebroken en bloederige ledematen - en vervolgens terug naar de plaats van de tragedie haastten om meer gewonden te brengen. 120 keer...

Op die momenten werkten de directeur-generaal van het SZMC, prof. Ofer Merin, de directeur van de trauma-eenheid, dr. Alon Schwartz, en een batterij van Shaare Zedek's senior artsen – chirurgen, neurochirurgen, kinderchirurgen en maar liefst 17 bekwame orthopedische artsen – samen, samen met een team van traumaverpleegkundigen en logistieke teams. Beslissingen werden genomen als op een slagveld. Wie moet ik sturen voor een levensreddende operatie? Wie heeft beeldvorming nodig? Dringend bloed? Levensreddende medicijnen? Onder de gewonden waren ongeveer acht in ernstige tot kritieke toestand die dringend een operatie nodig hadden. Snelle beslissingen en noodprocedures hebben hun leven gered. De meeste patiënten waren kinderen en jongeren.

Iedereen ingeschakeld
Degenen die matig gewond waren, werden ook direct die nacht behandeld en ze konden kiezen of ze naar huis gingen met niet-Joodse chauffeurs die het ziekenhuis voor hen had geregeld. Die nacht bleven 22 tieners voor behandeling op de afdeling Kinderchirurgie, met verwondingen van verschillende ernst. Op de pediatrische IC waren er twee kinderen in ernstige toestand, vier op de algemene intensive care, in Emergency Cardio 1 en vier in het ziekenhuis op de orthopedische afdeling.

Tegelijkertijd werd het team maatschappelijk werkers van de sociale diensten van het ziekenhuis ingeschakeld om met de gezinnen te coördineren via de maatschappelijk werkers van de verschillende lokale autoriteiten en via de noodcentrale in de Karlin-gemeenschap in Givat Zev. Ze moesten ook samenwerken met andere ziekenhuizen waar de gewonden werden gebracht om de identiteit vast te stellen van degenen die zonder identiteitsgegevens aankwamen, hun families te lokaliseren en hen te informeren over de situatie van hun dierbaren.

Draag jij bij aan het werk van het Shaare Zedek-ziekenhuis? Dat kan hier! De palliatieve zorg voor kinderen is een belangrijk project, dat nog dringend geld nodig heeft. Doe jij mee?