Cor Hoogerwerf vertaalde deel NBV21: "Geoefende lezer legt nu makkelijker verbanden"

Nieuws13 oktober 2021
Cor Hoogerwerf

“In deze tijd van secularisatie moet de Bijbel gewoon meer open gaan!” Cor Hoogerwerf is bijbelvertaler bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap en werkte mee aan de nieuwe NBV21 die vandaag verschijnt. Deze nieuwe vertaling, een verbeterde versie van de Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) uit 2004, moet de standaard voor de rest van de 21e eeuw worden. Daarbij is veel rekening gehouden met reacties van lezers op maar liefst 3500 teksten van de NBV. Zo keert onder andere de veelbesproken ‘eerbiedshoofdletter’ terug. CIP vroeg Hoogerwerf wat christenen allemaal mogen verwachten van de NBV21.

Wat maakt deze NBV21 beter dan de NBV?
“De NBV21 is verrijkt door de lezerservaringen van duizenden lezers die met opmerkingen kwamen over de NBV uit 2004. We hebben daar ons voordeel mee gedaan. We hebben voor deze vertaling weer de hele Bijbel vers voor vers doorgenomen. Daarbij hebben we gekeken naar zowel de brontekst als de lezersreacties. Zo hebben we geprobeerd tot de best mogelijke versie van de nieuwe bijbelvertaling te komen. Je zou kunnen zeggen dat het een meer zorgvuldige en nauwkeurige versie is van de NBV uit 2004. De NBV uit 2004 is een vernieuwende vertaling in goed Nederlands. Maar uit enthousiasme over de nieuwe methode zijn de vertalers soms iets te ver gegaan met vernieuwingen. Ik denk dat een deel van de lezers met genoegen zullen constateren dat de NBV21 op bepaalde punten beter aansluit bij de traditie en meer bijbelgetrouw is geworden. Als vertaler zeg ik er dan wel bij: dat is niet het doel, want de grondtekst is natuurlijk doorslaggevend. Maar het is de bijvangst van de zorgvuldige vertaalmethode. Met de NBV21 ligt er een bijbelvertaling op tafel zoals die dertig jaar geleden door de kerken beoogd was.”

Hoe weeg je zulke lezersreacties?
“We hadden van tevoren een algemene vertaalmethode, die hebben we nog iets aangescherpt. Uit de lezersreacties kwamen vooral de aandachtspunten voor revisie omhoog. Het gaat daarbij om bepaalde woorden die duidelijker op dezelfde manier vertaald moeten worden bijvoorbeeld. We zoeken daarbij naar een door uitleggers breed geaccepteerde uitleg. Ook hebben we af en toe iets minder invulling gegeven aan woorden. Doordat we vers voor vers door de hele Bijbel heen zijn gegaan is alles zorgvuldig gereviseerd. Daarbij zijn we dus niet alleen op lezersreacties afgegaan.”

"Het ontbreken van Eerbiedshoofdletters in de NBV was klacht nummer 1"

Kun je een voorbeeld van zo’n gemaakte aanpassing geven?
“In Jona 1 vers 9 staat in de NBV bijvoorbeeld: ‘De God die de zee en het land gemaakt heeft’. In het Hebreeuws staat daar letterlijk niet ‘het land’ maar ‘het droge’. De combinatie ‘de zee en het droge’ komt op slechts twee andere plekken voor in de Bijbel, namelijk in het scheppingsverhaal en bij de uittocht uit Egypte. Dus doordat Jona die specifieke combinatie gebruikt worden eigenlijk twee andere verhalen uit de Bijbel opgeroepen. Daarom hebben we dit niet meer vertaald met ‘de zee en het land’ maar met ‘de zee en het droge’. De geoefende lezer kan zo makkelijker verbanden leggen.

Zo zijn er nog veel meer wijzigingen die ook nog kleiner van aard zijn. Maar als je die bij elkaar optelt dan merk je dat wel. De vertalingen zijn dus ook niet zozeer gericht op losse woorden of zinnen maar op de teksten als geheel. Zo tellen die kleine wijzigingen bij elkaar op.”

Komt er over 17 jaar weer een nieuwe versie van het NBV?
“Nee. Voor ons is deze Bijbel echt de Bijbel voor de 21e eeuw. Dit is de nieuwe standaard. De NBV wordt al breed gebruikt en is bij velen geliefd. We hopen dat de NBV21 daar nog verder aan bijdraagt. Onze aandacht zal de komende jaren gaan naar het openen van de Bijbel, hij moet ook echt door mensen gelezen worden.” Lachend: “We denken niet alvast na over een nieuw vertaalproject. In deze geseculariseerde tijd moet die Bijbel gewoon meer open gaan!”

De hoofdletters bij persoonlijke voornaamwoorden als er naar God verwezen wordt, zijn teruggekeerd in de NBV21. Hoe kijk jij daarnaar?
“Dat was klacht nummer 1 over de NBV. Onze vertalers konden destijds geen lezing houden of er werd al direct gevraagd waarom die ‘eerbiedshoofdletters’ verdwenen waren. Het stond buiten kijf dat daar goed over nagedacht moest worden bij het maken van de revisie. Het belangrijkste argument tegen die eerbiedshoofdletter was dat deze hoofdletters langzaamaan zouden gaan verdwijnen uit de Nederlandse taal. Dat idee is een voortvloeisel uit de jaren 80 waarin er steeds minder hoofdletters gebruikt werden, men dacht dat die trend zich door zou zetten maar dat is dus niet gebeurd. Je ziet in het Liedboek, maar ook in romans en bij de ondertiteling van programma´s op televisie, dat eerbiedshoofdletters nog steeds worden gebruikt. Het is zelfs een officieel advies van het Groene Boekje. En dan zouden we die hoofdletters niet gebruiken in de nieuwe NBV? Daarom hebben we besloten de eerbiedskapitalen terug te halen.”

"De NBV21 is een vertaling die aansluiting zoekt bij de Nederlandse gebruiker"

Werkt dat niet een patriarchaal godsbeeld in de hand?
“Je kunt bij zo’n grote verandering altijd enige discussie verwachten. Voorstanders van de eerbiedshoofdletter willen daarmee niet benadrukken dat God mannelijk is maar dat ze eerbied hebben voor God. Het drukt dus primair eerbied uit. Je kan het argument dat een hoofdletter bij ‘Hij’ God mannelijker maakt ook omkeren. Door een hoofdletter te gebruiken voor een persoonlijk voornaamwoord van God stijgt Hij daarmee boven ‘de gewone man’ uit. Je geeft daarmee aan dat God niet zomaar een man is. Ook daar kun je dus op verschillende manieren naar kijken. Maar ik wil wel benadrukken dat die hele discussie over het mannelijk Godsbeeld natuurlijk erg interessant is. Dat gesprek moeten we wat mij betreft blijven voeren.”

In de oorspronkelijke bijbeltekst worden helemaal geen hoofdletters gebruikt, hoe maak je dan zo’n afweging tussen Nederlandse tekstregels en die van de brontekst?
“Er staan ook geen hoofdstuknummers, tussenkopjes en versnummers in de oorspronkelijke tekst. Die zetten we er ook allemaal in. We hebben bepaalde gebruiken waardoor mensen een tekst als een Bijbel ervaren. Neem bijvoorbeeld de twee kolommen op één bladzijde in onze standaardbijbels. Eigenlijk raar als je erover nadenkt. Waarom niet gewoon één kolom? Maar dat komt omdat we daar aan gewend zijn geraakt. Een Bijbel met één kolom voelt voor heel veel mensen niet als een echte Bijbel. Het zijn fenomenen die bij de Bijbel horen. Tegelijkertijd waren er in de tijd van de oorspronkelijke teksten ook aspecten die eerbied uitdrukten, neem bijvoorbeeld de naam van God. Die werd toen al niet meer uitgesproken. In plaats daarvan zeiden ze ‘Heer’. Bij belangrijke namen van God werden soms ook afkortingen gebruikt met een streep erboven. Je kan dus zeggen dat er geen hoofdletters in de brontekst stonden maar wij nemen die andere manieren om eerbied uit te drukken ook niet over. We hebben andere tradities en wij leven nu, de NBV21 is een vertaling die aansluiting zoekt bij de Nederlandse gebruiker.”

Hoe ziet de lancering van de NBV21 er vandaag uit?
“Vandaag is een feestelijke dag die we vieren in de Grote Kerk te Den Haag (livestream: nbv21.nl/livestream). De Koning neemt de NBV21 in ontvangst en we bidden om Gods zegen over deze vertaling. De NBV21 is vanaf woensdagmiddag 15:00 ook gratis in de MijnBijbel-app van het NBG te lezen, en op debijbel.nl en bijbel.nbv21.nl.
We gaan de nieuwe vertaling toelichten en starten een campagne waarin we mensen vragen wat de Bijbel voor hen betekent. Ik zou dan bijvoorbeeld zeggen: ‘Mijn Bijbel is verrassend’. We nodig iedereen uit om die zin in te vullen: ‘Mijn Bijbel is …’ Daarmee willen we laten zien hoeveel de Bijbel voor mensen betekent.”

Praatmee

Beluister onze podcast

#323 Patrick & Jeffrey over het CGK-convent, christelijke PVV-stemmers en vergeving
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Diederik van Dijk
Nieuws

SGP'er hekelt demissionair kabinet: 'Verzet zich tegen de mening van nieuwe Tweede Kamer'

Het demissionaire kabinet volgt minister Frans Weerwind in diens beslissing om het voorstel voor versoepeling van de Transgenderwet niet in te trekken. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde deze week juist een motie om het voorstel wél in te tr

Kees van der Staaij
Nieuws

Kees van der Staaij heeft nieuwe baan en keert terug naar 'eerste liefde'

Voormalig SGP-partijleider Kees van der Staaij wordt staatsraad binnen de afdeling Advisering van de Raad van State. Vrijdag stemde het demissionaire kabinet in met het voorstel om hem voor te dragen. Het gaat om een functie van vier dagen per week. 

Ds. J. IJsselstein
Video

GerGem-predikant merkt op dat een christen niets hoeft bij te dragen aan zijn zaligheid

Een christen kan maar hoeft ook niets bij te dragen aan zijn zaligheid. Dat vertelde ds. J. IJsselstein onlangs in een preek. De GerGem-predikant preekte onlangs over de vrouwen die in alle vroegte met specerijen naar het graf van Jezus gingen, terwi

kerk vlag
Nieuws

Bevrijdingsdag op zondag: aandacht aan besteden in de dienst?

Soms vallen nationale feestdagen op een zondag. Dit jaar is dat het geval met 5 mei. Bevrijdingsdag heeft geen kerkelijke of liturgische wortels, de datum is immers bepaald door het einde van de Tweede Wereldoorlog. Besteed je daar nu aandacht aan in

Ds. J. A. W. Verhoeven
Verdieping

Een boodschap aan de CGK: heeft de Afscheiding herstel gebracht van de kerk?

We constateren wederkerig met dankbaarheid geestelijke herkenning. Wij bidden voor elkaar. Wij ontmoeten elkaar in het deputaatschap Eenheid van de gereformeerde belijders. Dat geeft mij vrijmoedigheid om vandaag iets aan u te zeggen, nu de eenheid e

Deuteronomium 1:35
Verdieping

God liet een zwak volk ten strijde trekken: waarom?

Het boek Deuteronomium neemt ons mee naar het einde van de woestijnreis van het volk Israël.  Veertig jaar lang zwierven de Israëlieten door de woestijn. Als het aan God had gelegen, was die zwerftocht héél wat korter geweest. Het had in twee jaar ge

Rabbijn Raphael Evers
Video

Wat geloven Joden over de eindtijd? Rabbijn Raphael Evers antwoordt

Wat geloven Joden over de eindtijd en het Messiaanse vrederijk? Veel christenen geloven in de spoedige wederkomst van de Messias Jezus. Hoe kijken Joden naar de komst van de Messias? Welke tekenen van de eindtijd zien zij juist in deze tijd vervuld w

ds. T. A. Vergunst
Video

Terugkijken: ds. T. A. Vergunst beantwoordt Refoweb-vragen

In onderstaande aflevering van 'Pastorie online', een programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, is ds. T. A. Vergunst te gast om te spreken over het thema 'Ik wil, word gereinigd'. De predikant van de Gereformeerde Gemeente te Carterton

Meerartikelen

Dr. Rik Peels
Nieuws

Theoloog Rik Peels komt met nieuw boek over atheïsme

In debatten over godsgeloof hebben atheïsten, agnosten en gelovigen iets over het hoofd gezien. De aandacht is voornamelijk uitgegaan naar argumenten voor en tegen het bestaan van God, maar atheïsme zelf is niet voldoende onderzocht. Terecht hebben a

Ds. M. Messemaker
Video

Ds. Messemaker deelt indrukwekkend verhaal van Syrische vader die op handgranaat dook

"Weet je wat die vader deed toen hij die granaat zag rollen? Terwijl iedereen wegrende, en ook zijn dochtertje wegrende, liep hij naar die granaat toe en ging hij erop liggen. De granaat ontplofte en die vader kwam om het leven. Maar dat meisje en al

Willem Lingeman
Video

Waarom het huwelijk een bloedverbond is

Het huwelijk wordt op basis van de Bijbel een bloedverbond genoemd. Willem Lingeman legt aan de hand van het Oude en Nieuwe Testament uit waarom. "Er werden dieren gedood en in de lengte doorgesneden. De twee helften werden gespiegeld tegenover elkaa

Saati
Nieuws

Twee jaar celstraf voor christelijke vrouw in Iran nadat ze zich liet dopen

Laleh Saati, een christelijke vrouw uit Iran, is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Ook krijgt ze een reisverbod van twee jaar. Dat hebben bronnen in Iran gemeld. De Iraanse autoriteiten beschuldigen Saati (45) ervan de nationale veiligheid i

André en Jacolien
Video

Jacolien gaf haar nier aan haar man André zodat ze samen weer in Gods koninkrijk kunnen dienen

André en Jacolien Stam dienen al enkele jaren vol passie in Gods koninkrijk, maar in de afgelopen maanden bleek André nog maar weinig energie te hebben. Dit bleek aan zijn nier te liggen. Zijn vrouw Jacolien besloot daarop een nier aan haar man af te

vervolging nigeria
Nieuws

Radicale moslims slaan weer toe: christelijke moeder en baby vermoord in Nigeria

In de staat Plateau in Nigeria zijn in de afgelopen twee weken meer dan dertig christenen om het leven gekomen bij aanvallen door islamitische Fulani-strijders, waaronder een jonge moeder en haar baby. De incidenten vonden plaats in het overwegend ch

Duizenden Joden bidden tijdens priesterlijke zege om vrijlating gijzelaars en vrede voor Israël
Nieuws

Duizenden Joden bidden tijdens priesterlijke zegen om vrijlating gijzelaars en vrede voor Israël

Gisterenochtend vond bij de Westelijke Muur in Jeruzalem de jaarlijkse priesterlijke zegen plaats. Dat meldt All Israel News. Bij de priesterlijke zegen waren duizenden Joden en verscheidene opperrabbijnen aanwezig. Tijdens het massaal bezochte evene

Ultraorthodoxe Joden
Nieuws

Ultraorthodoxe Jood start campagne om lastigvallen van christenen in Jeruzalem te verminderen

Een ultraorthodoxe Joodse activist is een openbare campagne gestart waarbij hij Joden oproept om christenen niet langer lastig te vallen in de Oude Stad van Jeruzalem. Dat meldt All Israel News. In de voorbije maanden deden zich verschillende inciden

Cvandaag podcast
Podcast

Cvandaag-redacteuren blikken terug op historisch convent CGK

De één wil synodebesluiten handhaven, een ander wil ruimte geven aan verschillende opvattingen. Hoeveel verschil mag er zijn binnen de kerken en waar ligt de grens? Daarover werd afgelopen zaterdag een uniek en belangrijk convent gehouden binnen de C

Pakistan vlag
Podcast

Hoe gaat het met Pakistaanse christenen na massa-aanval moslimextremisten?

Augustus 2023: chaos in de straten van Jaranwala. De christelijke wijk in de Pakistaanse stad werd aangevallen voor moslimextremisten. Kerken en huizen werden in brand gestoken en vele christenen vluchtten. SDOK startte gelijk een actie om noodhulp o

schip
Nieuws

Mercy Ships gaat derde ziekenhuisschip bouwen dankzij 'gulle donatie'

Mercy Ships is begonnen met het maken van plannen voor de ontwikkeling van een nieuw ziekenhuisschip. Het idee hiervoor komt voort uit de wens om meer capaciteit te ontwikkelen voor het leveren van medische zorg in Afrika. Door de vloot uit te breide

Mirjam Bikker
Nieuws

Tweede Kamer stemt in met ChristenUnie-initiatief: Catshuissessie over Jodenhaat op komst

Alle fracties in de Tweede Kamer, behalve Denk en Forum voor Democratie, zetten hun handtekening onder het voorstel van de ChristenUnie voor een Catshuissesie over antisemitisme in de samenleving. De Kamer debatteerde donderdag over het onderwerp. Ee