Abortus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 oktober 2021 door Redactie

Strenge abortuswet Texas toch weer van kracht: aantal abortussen 80 procent gedaald

De strenge abortuswet in de Amerikaanse staat Texas is opnieuw van kracht gegaan. Vorige week besloot een federale rechter de wet, waardoor abortus vrijwel niet meer mogelijk is, op te schorten. Texas ging echter met succes in hoger beroep waardoor de abortuswet na twee dagen weer geldt.

De abortuswet in Texas is de strengste wet in de hele Verenigde Staten. Abortus is volgens deze wet verboden vanaf het moment dat er sprake is van een kloppend hartje bij de groeiende baby. Dat is meestal vanaf zo’n zes weken zwangerschap. Daarnaast stelt de wet ook hulp en ondersteuning bij een illegale abortus strafbaar. De straf die hierop staat, wekte de woede op van veel mensen. Mensen die zich schuldig maken aan hulp en ondersteuning bij een illegale abortus, moeten namelijk een boete van 10.000 dollar betalen aan de persoon die hen voor dat vergrijp heeft aangegeven. Onder hulp en ondersteuning wordt ook het vervoeren van vrouwen naar een abortuskliniek of financieel bijdragen aan een abortus verstaan.

De regering van Joe Biden was allesbehalve blij met de wet in Texas en besloot de staat daarom voor de rechter te slepen. Zij vinden dat moet worden bepaald of de wet wel voldoet aan de grondwettelijke eisen. Rechter Robert Pitman besloot dat tot de tijd dat dit gedaan is, de wet niet mag worden uitgevoerd. Pitman zelf lijkt de wet in ieder geval allesbehalve grondwettelijk te vinden: ”Andere rechtbanken kunnen wellicht manieren vinden om deze conclusie te omzeilen. Maar deze rechtbank staat de aanstootgevende ontzegging van zo’n belangrijk recht geen dag langer toe.”

Lang duurde die opschorting echter niet. Texas besloot namelijk direct in hoger beroep te gaan en kreeg vervolgens gelijk van het hof. De wet mag gewoon blijven gelden en uitgevoerd worden zolang de rechtszaak loopt. De wet ging op 1 september van kracht. Planned Parenthood, een organisatie die zich inzet voor uitbreiding van de abortuswet, meldt dat sinds het ingaan van de wet het aantal abortussen in Texas met 80 procent is gedaald.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen