Arjen Lubach
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 oktober 2021 door Jeffrey Schipper

Arjen Lubach: "Armoede als je een God nodig hebt om niet te doden"

"Iemand als Arjen Lubach zegt: 'We hebben met elkaar afgesproken elkaar niet te doden om de soort in stand te houden.' Dat vind ik armoede", stelde Tijs van den Brink onlangs in dit interview met het AD. Het dagblad sprak met Van den Brink vanwege zijn 25-jarig jubileum als EO-presentator. Collega-presentator Lubach kon deze opmerking niet waarderen.

"Eerlijk gezegd vind ik het eerder armoede als je een God nodig hebt om niet te doden", maakt Lubach duidelijk via Twitter. "Dan zeg je dus eigenlijk: als ik geen God had, was ik wel een moordenaar. Terwijl: ik heb geen (geloof in) God en moord ook niet, gewoon omdat ik dat zelf niet wil. Welke moraal is dan steviger? Die uit eigen overtuiging of uit angst voor een boos opperwezen? Daarnaast worden jouw God en zijn collegae van de andere religies vaak ingezet juist óm te doden. Dus het argument werkt twee kanten op.

Ik leef liever in een wereld vol ongelovigen waarvan de overgrote meerderheid uit eigen beweging heeft besloten om ‘goed’ te doen, dan een wereld vol gelovigen die hun fantasiewezens inzetten om te doen en laten wat ze willen. Tot slot: er zijn ook manieren om toch in de buurt van een fundament voor goed en kwaad te komen, zonder een blik kaboutertjes open te trekken. Daar moeten we later dan nog maar eens over praten. Maar niet bij Op1", aldus de cabaretier.

Het is niet de eerste keer dat Lubach zich openlijk tegen het christelijk geloof verzet. 'Waarom doet God dit eigenlijk?', stelde de muziekproducent vorig jaar op Twitter na het uitbreken van de coronacrisis. Lubach plaatste een poll op Twitter bij deze vraag. Daarbij waren er vier antwoordmogelijkheden: grapje, foutje, test, straf. Er werd op Twitter vervolgens volop gereageerd. Deze opmerkingen liepen zeer uiteen. Sommigen kunnen de grap waarderen. Er zijn echter ook veel christenen en niet-christenen die het onnodig vinden. Lees ook: Arjen Lubach vraagt zich af waarom God corona toelaat - Joyce geeft antwoord.

Lees in het AD het volledige interview met Tijs van den Brink.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Lubach moet zichzelf eens verplaatsen naar de 1e helft van de 20e eeuw en zich dan afvragen hoe Hitler zoveel volgelingen heeft kunnen krijgen.

En als in zijn argumentatie God wordt ingezet om anderen te doden (in Zijn naam), maakt dan de imaginaire (ingebeelde God) het verschil tussen mensen die doden en mensen die niet doden?

Leren we dan echt niets van de geschiedenis? Dat de meeste doden niet vielen in naam van een God maar van een ideologie van mensen? Namelijk: Hitler, Stalin, Mao, Pol Pot.
Goed verwoord Kees.

Kennelijk was het voor God toch belangrijk om "gij zult niet doden" op te nemen in de Tien Geboden.

De door jou opgesomde personen, zijn exponenten van een nog veel en veel breder scala aan (massa)moordenaars.

Het zit ons kennelijk "int bloed".

En Lubach -even als jij en ik- zal zeker niet de intentie hebben om te moorden; wie had dat wel (op jonge leeftijd)?
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (2)